U perilicama posuđa se skrivaju opasne bakterije!

Perilica posuda, suderica, sudjerica

Kuhinja je, u brojnim domaćinstvima, najčišći i najblistaviji dio. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako skriveni, oku nevidljivi dijelovi kuhinje mogu mogu biti utočište potencijalno smrtonosnim bakterijama. To se odnosi i na unutrašnjost perilica posuđa.

kRezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako se unutar popularnih suđerica mogu razviti dosad nepoznate bakterije, koje predstavlju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju – i to zahvaljujući vlažnom i toplom okruženju unutar perice te alkalnoj vodi koju uzrokuju tablete za strojno pranje posuđa.

Znanstvenici su došli do ovakvog zaključka proučavanjem 189 perilica posuđa u 100 različitih gradova diljem svijeta. Otkrili su kako se u 62 posto pregledanih perilica kriju gljivice Exophiala dermatitidis i E. phaeomuriformisna, i to na gumi pričvršćenoj za vrata kućanskog aparata. 

Spomenute gljivice su posebno opasne za osobe s cističnom fibrozom jer mogu napasti pluća. Međutim, fatalne se infekcije mogu javiti i kod zdravih osoba. Loša je vijest da su spomenute napasti iznimno otporne na visoku temperaturu, visoku koncentraciju soli i agresivnim deterdženata.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Fungal Biology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!