Učestalo noćno mokrenje povezano s većim rizikom od smrtnosti

Nesanica

Osobe koje se zbog mokrenja često bude tijekom noći izložene su povećanom riziku od smrti čak i nakon uzimanja u obzir kroničnih stanja za koja se zna da uzrokuju spomenuti problem.

Potvrdili su to rezultati dva nova istraživanja koji upućuju na to da je često noćno mokrenje prediktor mortaliteta kod odraslih osoba svih dobnih skupina, a ne samo seniora. Stručnjaci osim toga upozoravaju da se među faktore koji pridonose problemu mogu pribrojiti i ostali neprepoznati medicinski problemi.

kU istraživanju britanskog New England Instituta sudjelovalo je gotovo 16.000 muškaraca i žena. Rezultati su jasno pokazali: osobe koje su se noću budile dva ili više puta, imale su povećan rizik od smrtnosti, za razliku od pojedinaca koji su wc noću posjećivali manje od dva puta.

Povećan rizik od smrtnosti bio je izraženiji kod osoba čija se dob kretala između 20 i 64 godina, nego kod pojedinaca starijih od 65.  

"Povećani rizik od smrtnosti kod mlađih odraslih osoba sugerira da učestalo noćno mokrenje može biti znak upozorenja za subkliničke bolesti ili za predstojeći razvoj kroničnih bolesti", izjavio je voditelj istraživanja Varant Kupelian, znanstvenik britanskog New England Instituta.

I za kraj, stručnjaci poručuju svim pacijentima: neka vas rezultati istraživanja ne uznemire ako se noću ustajete dva ili tri puta kako biste posjetili wc. To ne znači da ćete umrijeti. Međutim, s ovim zdravstvenim stanjem morate upoznati svog liječnika, jer se u podlozi vašeg problema mogu skrivati brojna zdravstvena stanja.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!