Avokadom protiv dijabetesa i moždanog udara!

avokado1

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovita konzumacija avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.

Ova slasna voćka povećava razinu dobrog kolesterola te snižava rizik od metaboličkog sindroma. Riječ je zajedničkom nazivu za grupu rizičnih faktora koji, kad se pojave istovremeno, povećavaju rizik od koronarne arterijske bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, s obzirom da podižu razinu dobrog kolesterola u krvi (HDL-a).

kAvokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog tlaka je konzumirati dovoljno kalija. Samo polovica avokada sadrži 487 miligrama kalija, što je više nego jedna banana.

Dobrobiti konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: prote: proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu. Lutein je nutrijent koji je bitan za zdravlje očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzročnik sljepoće osoba starijih od 60 godina.

Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kojem ga obliku konzumirate, on doprinosi osjećaju sitosti i može pomoći držati glad pod kontrolom.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition Journal.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!