Hrana i recepti

Hrana i recepti

Avokadom protiv dijabetesa i moždanog udara!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovita konzumacija avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.

Ova slasna voćka povećava razinu dobrog kolesterola te snižava rizik od metaboličkog sindroma. Riječ je zajedničkom nazivu za grupu rizičnih faktora koji, kad se pojave istovremeno, povećavaju rizik od koronarne arterijske bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Za
razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su
korisne za srce, s obzirom da podižu razinu dobrog kolesterola u krvi
(HDL-a).

kAvokado također sadrži velike
količine kalija koji pomaže sniziti krvni tlak, a prema američkom Nacionalnom
institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog
tlaka je konzumirati dovoljno kalija. Samo polovica avokada sadrži 487
miligrama kalija, što je više nego jedna banana.

Dobrobiti
konzumacije uključuju i druge nutrijente kojima je ovo voće bogato: prote:
proteine, vitamine A, B, C, D, E i K, vlakna i mnoge fitonutrijente koji
omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže
regeneraciji kože i hrani kosu. Lutein je nutrijent koji je bitan za zdravlje
očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzročnik
sljepoće osoba starijih od 60 godina.

Osim
što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih
kilograma
. Bez obzira u kojem ga obliku konzumirate, on doprinosi osjećaju
sitosti i može pomoći držati glad pod kontrolom.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition Journal.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo