Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bob – lijek za Parkinsonovu bolest

Bob se koristi u mediteranskim zemljama zbog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Za prehranu se biraju mlade sočne mahune, oblik suhog zrna ili mladi listovi.

Kao i ostale
mahunarke, bogat je izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana,
proteina i željeza.

Bob se preporučuje i dijabetičarima jer dijetalna
vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi, što se povezuje sa smanjenjem rizika
od pojave dijabetesa tipa 2.

Kako ima visoki udio dijetalnih vlakna (čak 25 posto),
ljekovito djeluje na zdravlje cijelog organizma. Njegovom konzumacijom se
smanjuje razina kolesterola u krvi, što znači da se tijelo bolje štiti od
krvožilnih bolesti. Vlakna pomažu regulirati probavu, a ujedno nam i daju
osjećaj sitosti, što može biti od velike koristi osobama koje imaju problema s pretjeranom
težinom. Velika količina dijetalnih vlakana također povoljno djeluje na
mikrofloru crijeva, što potiče jačanje imunološkog sustava.

Bob se preporučuje i dijabetičarima jer dijetalna vlakna
uravnotežuju razinu glukoze u krvi, što se povezuje sa smanjenjem rizika od
pojave dijabetesa tipa 2.

Osim po okusu, bob je jedinstven jer sadrži L-DOPA aminokiselinu, koja se
koristi kao lijek kod Parkinsonove bolesti. Ona utječe na razinu
neurotransmitera dopamina, koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što
su spavanje, raspoloženje, učenje ili ponašanje.

Bob sadrži minerale bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalcij
i kalij, te vitamine A, C i B6.

Energetska vrijednost
sušenog boba– 100g

  • Ugljikohidrati    58,3
    posto
  • Proteini       26,1
    posto
  • Masti 1,5 posto
  • Dijetalna vlakna 25 posto

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo