Bobičasto voće snižava krvni tlak!

bobicasto-voce-maline-kupine-ribizl

Konzumacija bobičastog voća, a pogotovo borovnica, štiti od visokog krvnog tlaka. Pokazali tu rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta East Anglia i Harvard.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija spada među glavne kardiovaskularne bolesti u svijetu. Nerijetko dovodi do moždanog udara i srčanih bolesti, a utječe na gotovo četvrtinu odraslog stanovništva diljem svijeta.

kNova saznanja pokazuju kako bioaktivni spojevi u borovnicama pod nazivom antocijanini, nude zaštitu protiv hipertenzije. U usporedbi s osobama koje ne jedu borovnice, ljubitelji ovog bobičastog voća koji ga konzumiraju barem jedno tjedno - imaju smanjeni rizik od razvoja bolesti za 10 posto.

Antocijanini pripadaju obitelji bioaktivnih spojeva nazvanih flavonoidi, a kriju se u malinama, patlidžanima, soku crvenih naranči i borovnicama. Ostali flavonoidi su prisutni u brojnom voću, povrću, žitaricama i ljekovitom bilju. Flavonoidi prisutni u čaju, voćnom soku, crvenom vinu i tamnoj čokoladi već provjereno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!