Hrana i recepti

Hrana i recepti

Citrusima i zelenim čajem spriječite rak!

Ako svakodnevno jedete naranče, grejp i slične citruse, a za vrijeme pauze na poslu se počastite zelenim čajem umjesto kave, mogli biste smanjiti svoj rizik razvijanja raka, tvrde japanski stručnjaci.

Hladniji
dani su iza ugla i pitanje je vremena kada ćemo imati svježe sezonsko voće na
raspolaganju. Japanski istraživači složit će se s jedenjem citrusa jer je
njihovo antikancerogeno svojstvo vrlo izraženo, a u kombinaciji sa zelenim
čajem zajednički je učinak bogat za naše zdravlje.

Citrusi
su daleko poznati kao rudnici zdravlja! Konzumacija
nekoliko voćki citrusa dnevno pomaže tijelu obraniti se od prehlade i gripe, te
podiže imunitet
što je vrlo bitno u jesensko doba čestih viroza i prehlada. Američki
istraživači Sveučilišta u Teksasu objasnili su kako je ovo voće slavljeno kao
komercijalo funkcionalna hrana jer sadrži mnoge bioaktivne sastojke:
flavonoide, karotenoide, sterole, limonoide, vitamin C itd. Upravo su ove sastavnice
odgovorne za antikancerogeno svojstvo citrusa, uključujući zaustavljanje raka
debelog crijeva ili raka dojke.

Pod citrusno voće
spadaju blago kiselkasti i sočni plodovi: naranča, mandarina, limun, limeta,
grejp, satsuma, klementina i svi njihovi hibridi. Iako sadrže fruktozu, citrusi
su siromašni kalorijama. Tako sto grama naranče sadrži 48 kcal, dok ista
količina limuna sadrži 50 kcal.

Zeleni čaj,
poznati izvor vitalnosti, bogati je izvor polifenola, fitokemikalija sa
svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus,
a njegovi katehini djeluju antikancerogeno. Osim što smanjuje smrtnost kod
upale pluća i usporava napredak raka prostate, zeleni čaj smanjuje rizik od
raka pluća
, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta na Tajvanu.

Za potrebe svog istraživanja,
japanski su stručnjaci procijenili podatke o konzumaciji citrusa i zelenog čaja
kod preko 42.000 osoba prosječno starih 59 godina. Devet godina poslije, gotovo
je 3400 osoba bio dijagnosticiran rak.

Dnevna konzumacija citrusnog voća
povezana je sa 11 do 14 posto smanjenom pojavom svih oblika raka u odnosu na
osobe koje nikada nisu jele ovo voće. Jednako tako, stručnjaci Medicinskog
fakulteta Sveučilišta u Tohokuu su zaključili kako je ispijanje samo jedne šalice
zelenog čaja uz konzumaciju citrusa pojačalo zaštitni učinak protiv raka na čak
17 posto.

Likopeni, utein, hesperidin i limonoidi iz
citrusnog voća imaju snažni učinak na sprječavanje raka gušterače i prostate,
dodali su japanski stručnjaci, te zaključili kako je njihov sljedeći korak provesti
klinička istraživanja kako bi se potvrdile ove dobrobiti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo