Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada umanjuje rizik moždanog udara

Čokolada je jedna od omiljenijih slastica diljem svijeta, a jednako tako je jedna od proučavanijih namirnica. Najnovije istraživanje je pokazalo kako ona može sniziti rizik od moždanog udara.

Stručnjaci su usporedili osobe koje su jele čokoladu jednom tjedno i
ispitanike koji ju nisu ni okusili, te su ustanovili kako ova tamna poslastica
može pomoći smanjiti rizik od moždanog udara. Također, osobe koje pretrpe
moždani udar imaju veće izglede preživjeti ako su redovito jeli čokoladu.

Nakon što su pregledali rezultate triju studija, stručnjaci Sveučilišta
u Torontu su ustanovili 22 posto manji rizik od moždanog udara kod čak 44.489
ispitanika koji su jednom tjedno jeli čokoladu.

Osobe koje su doživjele moždani udar imale su 46 posto veće izglede
preživjeti ga bez komplikacija koje vode smrti ako su jeli čokoladu. Točnije,
radi se o gotovo 1.200 ispitanika koji su konzumirali 50 grama čokolade jednom
tjedno.

Autorica studije Sarah Sahib tvrdi kako njihovi rezultati nemaju zadnju
riječ, međutim, jesti čokoladu je zdravija odluka.

Druga su istraživanja pokazala kako čokolada smiruje trudnice kada su pod
stresom, a njihove bebe su sretnije i češće se smiju. Prepuna flavonoida i
teobromina, zrna kakaovca mogu uništiti mnoge potencijalne bolesti i pozitivno
djelovati na našu psihu.

Tamna čokolada (s većim postotkom kakaa) može sniziti razinu adrenalina,
noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola. Kada
ste pod stresom, nemojte razbijati tanjure i vikati, nego pojedite par kockica
tamne čokolade.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo