Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jagode snizuju rizik srčanih bolesti

Američki su istraživači pokazali kako jagode snizuju rizik srčanih bolesti i moždanog udara.

Osim što predstavljaju omiljeno voće mnogih, slatke crvene
jagode su postale super voće koje priznaje i suvremena medicina. Bogate su
protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa,
flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i
ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.

Američki su istraživači pokazali kako jagode snizuju rizik
srčanih bolesti i moždanog udara. Svoju su studiju proveli nad gotovo 30 osoba
prosječno starih 47 godina s indeksom tjelesne mase većim od 37 (ukazuje na
pretilost).

Svi su imali metabolički sindrom, skupinu faktora rizika za
srčana oboljenja, te su morali konzumirati ili četiri čaše vode ili četiri
šalice jagoda pripremljenih na poseban način kroz razdoblje od osam tjedana. Vakuumom
je iz ovog voća izvađeno 90 posto vode, a jagode su zadržale svoj oblik i okus.

Ispitanicima koji su konzumirali jagode se snizila razina kolesterola
za deset posto
, a istovremeno se smanjila količina vaskularne adhezijske
molekule -1 za 20 posto
. Ova je molekula inače povezana s povišenim rizikom
ateroskleroze.

Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati
elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.

Još nije kasno za uživanju u ovom slatkom voću. Na
raspolaganju su vam domaće “mjesečarke”, jagode koje se beru i do
kasne jeseni.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo