Ječam snižava kolesterol u krvi!

jecam

Ječam je pravi pobjednik kada je u pitanju dobra i kvalitetna prehrana. Ova stoljećima stara žitarica prepuna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, siromašna je mastima, a što je najvažnije – ne sadrži kolesterol.

kJečam, odličan izvor topivih vlakana, dokazano snižava kolesterol u krvi. Tome u prilog ide i australsko istraživanje u kojem je sudjelovao 21 muškarac s blago povišenim kolesterolom u krvi. Nakon što su u njihovu prehranu nutricionisti uvrstili proizvode bogate ječmom, ukupni je kolesterol snižen je za oko 6 posto. Što je još važnije, tzv. štetni LDL-kolesterol smanjen je za 7 posto. Slično istraživanje izvršeno je na Sveučilištu u Montani i dobiveni su još bolji rezultati: kod ljudi koji su uživali hranu bogatu ječmom kolesterol je snižen za 12 posto.

Vlakna

Ječam predstavlja sjajan izvor dijetalnih vlakana, topivih i netopivih. Topiva su učinkovita u smanjivanju kolesterola u krvi i rizika od bolesti srca. Osim toga, topiva su vlakna korisna u usporavanju apsorpcije šećera i smanjenju rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 ili onog neovisnog o inzulinu. Netopljiva vlakana pronađena u ječmu mogu pomoći tijelu u održavanju redovite funkcije crijeva. Netopljiva vlakana mogu također pomoći u smanjenju rizika za određene vrste raka, kao što je rak debelog crijeva.

Vitamini i minerali

Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala, uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, željezo, magnezij, cink, fosfor i bakar.

k

Antioksidansi

Stoljetna žitarica sadrži antioksidanse, koji su važni za održavanje dobrog zdravlja jer usporavaju količinu oksidativnog oštećenja nakupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kad tjelesne stanice koriste kisik.

Fitokemikalije

Ječam sadrži fitokemikalije odnosno prirodne biljne kemikalije. Studije pokazuju da one mogu smanjiti rizik od određenih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i raka. Međutim, ove će rezultate dodatno potvrditi tek daljnja istraživanja.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!