Jedite bademe i otjerajte viruse!

bademi-svjezi3

Konzumacija badema može pomoći organizmu da se bori protiv virusnih infekcija, kao što su prehlada i gripa. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da prirodna kemikalija pronađena u koži badema potiče bolju reakciju imunološkog sustava na spomenute infekcije.

Istraživači su otkrili da bademova koža poboljšava sposobnost bijelih krvnih stanica za otkrivanje virusa, a također povećava sposobnost tijela da spriječi razmnožavanje virusa i njihovo širenje unutar organizma.

lNo, dobrim vijestima tu nije kraj. Istraživanje je također pokazalo da se povoljno djelovanje badema na imunološki sustav nastavlja i nakon što se spomenuti orašasti plodovi probave u crijevima.

"Rezultati našeg istraživanja ukazuju na činjenicu da bademi mogu povećati sposobnost imunološkog sustava, kako bi se borio protiv širokog spektra virusa, uključujući i one koje uzrokuju gripu i prehladu. Redovita konzumacija badema može pomoći u zaštiti organizma od zaraze virusima, ali i pomoći onima koji su već zaraženi", izjavila je dr. Giuseppina Mandalari, talijanska znanstvenica s Instituta za proučavanje hrane.

Znanstvenici su, između ostalog, testirali i imunološki odgovor na infekciju herpes simpleks virusa tipa 2, koji može uzrokovati ranice na mjestu izbijanja. Zbog svoje sposobnosti da izbjegne imunološki sustav prigušivanjem upalnog odgovora organizma – riječ je o virusu koji se iznimno teško liječi. No dobra je vijest da je ekstrakt bademove kože učinkovit i protiv ovog virusa.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Immunology Letters.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!