Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kašljete? Pojedite malo čokolade

Ne samo da tamna čokolada suzbija kašalj i štiti nas od moždanog udara, nego su stručnjaci ustanovili kako ona također štiti od komplikacija koje se povezuju s cirozom jetre.

Dobra vijest za čokoladoljupce:
južnokorejski istraživači su uvjereni kako čokolada može pomoći u suzbijanju upornog
kašlja
!

Trenutno provode kraju kliničku studiju lijeka
koji sadrži teobromin, sastojak koji se prirodno nalazi u kakaovcu i samim time
čokoladi. Ukoliko se istraživanje pokaže uspješnim, ovaj bi se lijek mogao
plasirati na tržište u roku od dvije godine. Ne samo da je teobromin zaslužan za dobar osjećaj koji ostaje nakon
grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne
organe i najveći dio probavnog sustava.

Preparati za suzbijanje kašlja uglavnom tretiraju
simptome, a ne hvataju se u koštac sa samim uzrokom. Također ih mnogi zaobilaze
jer sadrže alkohol i uzrokuju omamljenost, pa se konzumacija nikako ne
preporučuje mališanima
.

S druge strane, kritičari ističu bojazan zbog nuspojava
korištenja proizvoda na bazi kodeina, koji koriste opioidne kemikalije.

Prethodna su istraživanja pokazala kako je
teobromin 33 posto učinkovitiji od kodeina kada je u pitanju zadatak
obuzdavanja kašlja. Južnokorejski znanstvenici su uspjeli pokazati kako
teobromin nema nuspojave koje povezujemo s uobičajenim proizvodima za
suzbijanje kašlja.

 “Ovaj lijek ima
mogućnost drastično utjecati na liječenje upornog kašlja i mogao bi uvelike
poboljšati kvalitetu života bolesnika”, objasnio je Manfed Scheske, direktor
britanske kompanije SEEK, koja razvija lijek na bazi teobromina.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo