Hrana i recepti

Hrana i recepti

Krumpir godi probavi i srcu!

Rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Food Chemistry su pokazali kako krumpir, osim vitamina C, sadrži i veoma zanimljive, biološki aktivne bjelančevine.

Važno je znati da sastojci u krumpiru nisu jednakomjerno
raspoređeni. Najviše bjelančevina i vitamina C nalazi se odmah ispod kore.

Osim što imaju antioksidativni učinak pa čuvaju naš organizam od bolesti i preranog starenja, one mogu sniziti i krvni tlak.

“Da bi imala pozitivan utjecaj na zdravlje, hranjivu je namirnicu potrebno pripremiti na ispravan način. Ako se kuha u vodi, bez ulja i drugih dodataka – konzumacija krumpira pridonosi zdravlju”, pojašnjavaju stručnjaci.

Zbog sastava, krumpir je i lako probavljiva namirnica. Odlikuje ga
velika količina škroba, obilje minerala (između ostalih kalcij i jod) i
vitamina (C vitamin te vitamini B skupine). Minerali i vitamini
koncentrirani su ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što
tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u
poklopljenoj posudi.

lU 100 grama kuhanog krumpira ima oko 80 kcal, a za takvu energetsku vrijednost je najzaslužniji škrob. On potiče osjećaj sitosti, povećava iskorištavanje kalcija te povoljno utječe na razine šećera i inzulina u krvi te oksidaciju masnih kiselina. Zato se sve češće govori o njegovom pozitivnom učinku na probavni sustav.

Jedite ga na salatu!
Kad se kuha i jede hladan, u njemu se povećava količina neprobavljivog škroba, pa dobro djeluje na razine šećera i inzulina u krvi, a povećava i osjećaj sitosti.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo