Mediteranski anis - bogatstvo zdravlja iz sićušnog ploda

anis

Anis je stoljećima poznat kao prirodni lijek: izvrstan je kod liječenja prehlade, bronhitisa i gljivica, a pokazao se korisnim kod dojilja. Upoznajte sve njegove dobrobiti.

Kada govorimo o anisu, prvo nam na pamet padne onaj zvjezdani, porijeklom iz jugozapadne Kine, no osim njega postoji i mediteranski anis – sitnog zaobljenog oblika sive-crne boje.

Anis je svoje mjesto našao u gotovo svakom kutu našeg doma: koristi se kao začin za glavna jela, torte, kolače, sladolede, pekmeze, kompote, pa čak ga možete koristiti i pri izradi domaćih likera ili rakija. Njegov osvježavajući okus posebno će istaknuti slatkasta jela, no nije ni stran u kombinaciji s povrćem.

Naći ćete ga u kuhinjama mnogih mediteranskih i bliskoistočnih zemalja, a, zanimljivo, čak se i koristio za balzamiranje. Za lijek se upotrebljava plod, tj. njegovo dozrelo sjeme ili pak eterično ulje.

Koje su sve zdravstvene dobrobiti anisa?

  • vjeruje se da anis povećava protok majčina mlijeka te tako olakšava dojenje
  • anis otapa mukozoidnu sluz u grlu kod osoba koje boluju od bronhitisa i na taj način otvara dišne puteve
  • ako vas muči mokri kašalj, posegnite za pastilama od anisa – one će umiriti nadraženo grlo, jer djeluju ekspektorantno (potiču iskašljavanje)
  • izvrstan je u borbi protiv ušiju u kosi – napravite kombinaciju ulja anisa, ylanga-ylanga i kokosa
  • ulje anisa ima protugljivična svojstva, pogotovo kada se radi o gljivicama Colletotrichum
  • olakšava probavne tegobe, grčeve u trbuhu i rješava nadutost ili vjetrove
  • djeluje kao blagi diuretik i dijaforetik (pojačava znojenje)
  • ulje anisa može ubiti parazite koji uzrokuju malariju.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!