Opskrbite se namirnicama koje štite imunitet

zena-hrana-dijeta-voce-povrce-mrsavljenje-dijeta

Jesen je donjela i hladnije dane te promjenjivo vrijeme koje karakteriziraju virusi i prehlade. Kako bi se zaštitili od neugodnosti, potrebno je u organizam unjeti dovoljno hranjivih tvari koje će štiti imunitet.

Antioksidansi direktno osnažuju učinak imunološkog sustava. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E i selena. Donosimo vam popis namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu.

Začini štite imunitet
Luk, češnjak, poriluk, i vlasac, ne samo da su specifičnog okusa, već i potiču imunološki sustav. Ovakve namirnice obiluju vitaminom C, kalijem, kromom i selenom. Također sadrže i hlapljiva ulja koja djeluju antimikrobno i jačaju imunitet.

Narančasto povrće i voće
Mrkva, bundeva, slatki krumpir i naranča su izvrstan izvor vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni antioksidans koji održava imunološki sustav jakim i zdravim. 

Brusnice
Brusnice su ne samo zdrave, nego i iznimno ukusne. Smanjuju rizik od nekih infekcija, obiluju vitaminom C i popravljaju razinu dobrog kolesterola. Također su odlična hrana za osobe koje imaju manjak željeza u krvi.

Zeleni čaj
Svako jutro započnite zelenim čajem ili popijte koju šalicu poslije većeg obroka. Naime, zeleni  čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te na taj način omogućuju upale, tj. bolest.

Crvena paprika
Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge. 


Đumbir
Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe.

Cimet
Cimet je jedan od najstarijih začina, a tradicionalno se smatra dobrim za iskašljavanje. Koristi se smanjenje sluzi u plućima te isušuje curenje nosa. 


A. A. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!