Prokulice su superhrana za pravljenje djece

prokulice-kelj-pupcar1

Ako već neko vrijeme pokušavate proširiti svoju obitelj, a ne polazivam za rukom, na svoj svakodnevni jelovnik uključite - prokulice. One su pravi rudnik folne kiseline, koja pospješuje i mušku i žensku plodnost.

Prokulice su dostupne od rujna do ožujka

Prema istraživanjima prosinac je najplodniji mjesec... kada je začeće u pitanju. Naime, upravo se u blagdanskoj sezoni ostvari najveći postotak trudnoća – čak devet posto, a osim mnogobrojnim zabavama i druženjima (koja uključuju alkoholna pića), ovako dobre rezultate možemo zahvaliti i – prokulicama! Tako bar tvrde britanski istraživači.

"Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. Prvenstveno, prokulice su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena. Također, ovaj bogat izvor vitamina povisuje razinu spermija i pomaže obogaćenje sluznice pravim nutrijentima koji povisuju izglede preživljavanja spermija", objasnila je Neema Savvides, nutricionistkinja Klinike Harley Street za plodnost. Uz sve ove zdravstvene dobrobiti, folna kiselina pomaže sniziti rizik od spontanog pobačaja i urođenih mana bebe.

Prokulice spadaju u popularnije zeleno lisnato povrće zbog svoje neodoljive "male prirode". Donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima karakter i izražen okus ili preljevom od balzamičnog octa.

One su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!