Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šampinjoni podižu imunitet te štite od infekcija i karcinoma

Znanstvenici odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Međutim, što je s lako dostupnim bijelim šampinjonima?

Ove
popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od
pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni
hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Tako je najnovije
istraživanje pokazalo da bijeli šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u
imunološkom sustavu organizma.

kDobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji
se bore s uzročnicima bolesti. Spomenute gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog
sustava klasificirane kao dendritičke stanice.

A one mogu proizvesti bijele krvne
stanice poznate kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunološki
sustav. Dendritičke
stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili
antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Uz to,
znanstvenici su utvrdili da je efekt podizanja
imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više
gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Stoga stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno
moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo