Hrana i recepti

Hrana i recepti

Soja pospješuje djelovanje terapije za rak zračenjem

Sastavnica soje može pospješiti učinak terapije zračenjem na stanice raka pluća, tvrde američki istraživači.

Oni proučavaju potencijal prirodnih netoksičnih sastavnica soje – izoflavone koji mogu stanice raka učiniti osjetljivijima na učinke radioterapije. Ove stanice aktiviraju mehanizam preživljavanja, kako bi se zaštitile, a izoflavoni ga inhibiraju.

“Istovremeno, izoflavoni soje mogu djelovati kao antioksidansi u normalnom tkivu, što ga štiti od nenamjernog oštećenja zračenjem. U nedavnoj smo studiji pokazali kako izoflavoni soje povećavaju ubijanje stanica raka zračenjem putem blokiranja mehanizma obnavljanja DNK, koje aktiviraju stanice raka kako bi preživjele oštećenje prouzročeno zračenjem”, objasnila je dr. Gilda Hillman iz Odsjeka radijacijske onkologije Medicinskog fakulteta Sveučiilšta Wayne State.

Osim što se pokazala korisnom namirnicom kod raka pluća, nedavnim su istraživanjem stručnjaci Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu pokazali kako žene s rakom
dojke koje u prehranu uključe soju imaju manji rizik
od ponovnog povratka raka dojke ili smrti nego žene koje jedu ne jedu
soju.

“Izoflavoni soje mogu smanjiti količinu estrogena koje tijelo proizvodi, i čiste
krvotok od ovih hormona” , rekao je voditelj studije dr. Xiao Ou Shu. Dodao je kako i druge komponente soje, poput vlakana, folata,
proteina i klacija, mogu pozitivno utjecati
na karcinom dojke.  Iako su
potrebne daljnje studije kako bi se potvrdile nove teorije, jedno je sigurno –
uživanje u soji i proizvodima od ove žitarice nije štetno, te povoljno djeluje
na oboljenja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo