Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vlakna snižavaju rizik od raka dojke!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako redovita konzumacija hrane bogate vlaknima može sniziti rizik od raka dojke!

Kineski su znanstvenici otkrili kako žene koje svakodnevno jedu hranu bogatu vlaknima imaju 11 posto manju vjerojatnost za razvoj raka dojke od žena koje ne preferiraju spomenutu hranu.

“Istraživanjem smo otkrili da osobe čija prehrana obiluje vlaknima imaju nižu razinu estrogena, koji predstavlja faktor rizika za tumor dojke. Poznate prednosti
prehrane bogate vlaknima uključuju niži
kolesterol i gubitak tjelesne težine. Smanjeni rizik od raka je samo dodatni bonus”, zaključuju kineski znanstvenici.

Vlaknima obiluje voće, povrće, grahorice i cjelovite žitarice. Ženama se preporučuje konzumacija 25 grama vlakana dnevno, a muškarcima 38 grama.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical
Nutrition
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo