Zeleno povrće jača imunitet!

Brokula, povrce, zena jede, zdrava hrana

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da zeleno povrće – od kineskog kupusa do brokule – predstavlja izvor kemijskog signala važnog za potpuno funkcioniranje imunološkog sustava.

Uz mliječne proizvode, zeleno je lisnato povrće, najbogatiji izvor kalcija. A on je presudan za zdravlje kostiju i zuba pa smanjuje i rizik od osteroporoze. Pored kalcija, špinat, blitva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna i mnoge druge esencijalne vitamine. Zdravo, ukusno i korisno.

kJeste li znali da špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i zeaksantinom? Ovi sastojci sprječavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno. Primjerice, špinat uključite u ručak, a brokulu jedite za večeru.

Rezultati prijašnjih istraživanja su pokazali da žene koje jedu barem jednu porciju zelenog lisnatog povrća na dan imaju 46 posto manju šansu za obolijevanje od srčanih bolesti od dama koje konzumiraju manje količine ovog zdravog povrća.

Konzumacija brokule vam nije ni na kraj pameti? Studije su potvrdile da ovo povrće ne nosi bez veze epitet "superhrana". Brokula naime, sadrži tvar sposobnu za uništavanje stanica koje omogućavaju rast stanica tumora.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!