5 razloga zašto je limun vaš najbolji saveznik zimi

Limun

Ako nečeg zimi uvijek ima u kući onda je to limun. Iznimno zdravo i ljekovito voće neizostavan je dio svake kućne ljekarne.

Sadrži velike količine vitamina C koji je glavni zaštitnik našeg imuniteta. 

Limunska kura za jačanje imuniteta štiti od virusa i bakterija

1. Čaša limunade svaki dan

Popijte čašu limunade čim se probudite i spriječit ćete zimske bolesti i popraviti raspoloženje. Ako je “čista” limunada ipak prekisela za vaš ukus, pomiješajte ju s malo soka od naranče, ili dodjate šećer.

2. Neutralizira toksine

Limun je na samom vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. 

Zašto piti sok od cikle? Snižava tlak, čisti organizam, podiže energiju...

3. Kao zamjena za ocat

Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i na tanjur stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.

4. Ne bacajte koru limuna

Koru limuna nemojte bacati jer sadrži puno dragocjenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora limuna sadrži eterična ulja, kao što je limonin, i djeluje antiseptički. U aromaterapiji se ulje limuna koristi se za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.

5. Osnažuje organizam

Limun je izniman u čišćenju organizma od štetnih tvari, a i poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj učinkovitosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno tijelo.

Limun: podiže imunitet, štiti od upala i čisti organizam od štetnih tvari

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!