Ako želite zaustaviti debljanje, pijte čaj!

caj, crni caj, cajnik

Japanski su stručnjaci ustanovili kako konzumacija čaja može zaustaviti promjene u krvi nastale zbog masne hrane koje mogu dovesti do dijabetesa tipa 2.

Istraživači Sveučilišta Kobe su hranili jednu skupinu laboratorijskih miševa hranom koja je sadržavala velike količine masti, dok su drugi jeli normalnu hranu. Zatim su svaku skupinu podijelili u manje i "ispitanicima" davali vodu, crni ili zeleni čaj kroz 14 tjedana.

Ustanovili su kako su obje vrste čaja zaustavile debljanje i nakupljanje masti oko trbuha povezane s masnom hranom. Međutim, crni se čak pokazao korisnijim, jer je uspio poništiti štetni učinak masne hrane na krv i žile: kolesterol, visoku razinu glukoze i otpornost na inzulin –sve elemente koji upućuju na razvijeni dijabetes tipa 2 (stanje u kojem tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji se stvara).

Iako su svoju studiju proveli nad laboratorijskim miševima, smatraju kako bi se rezultati mogli pokazati jednako točnima kada su u pitanju ljudi.

Konzumacija čaja slovi kao eliksir zdravlja stoljećima. Mnogim je studijama ustanovljeno kako topli napitak može sniziti rizik od srčanih bolesti, raka ili Parkinsonove bolesti. Ako se bojite osteoporoze, također se savjetuje redovito ispijanje čaja. Međutim, nije svejedno kakav čaj pijete. Obratite pozornost na njegovu kvalitetu i pakiranje – zaboravite na filter vrećice i odaberite prave listiće.

"Crni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Nutritivna vrijednost čaja povećava se ukoliko mu dodate i par kapi mlijeka, a pri tome čajevi ne gube na svojoj "antioksidativnoj moći". Flavonoidna sposobnost antioksidacije je vrlo velika. Naime, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih tvari - vitamina C i E. Zanimljivo je da lišće za crni čaj potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni čaj izlažu pari a zatim suše. Iako oksidacija mijenja kemijski sastav flavonoida crnog čaja, ukupan sadržaj i antioksidativna aktivnost je slična kao kod zelenog čaja", tvrde Tanja i Goran iz Kuće zelenog čaja.

Ako želite saznati više o vrstama čajeva, pogledajte kolumne tima Kuća zelenog čaja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!