Čime sve možete "začiniti" svoj smoothie?

Cimet

Sokovi, frapei, smoothieji, voćni i povrtni napitci... vrsta osvježavajućih vitaminskih napitaka ima bezbroj, a kombinacija namirnica koje koristite ovise o vama i vašem nepcu. Jedino pravilo kojeg biste se trebali pridržavati je – rok trajanja. Napitke pripremljene usitnjavanjem svježeg voća i povrća trebate popiti odmah, a ne ostaviti u hladnjaku.

Čime sve možete "začiniti" svoj smoothie?

Probiotici

Probiotici su "dobre" bakterije koje konzumiramo kako bismo crijevnu floru doveli u ravnotežu, olakšali probavu i "nabildali" svoj imunitet. Najčešći oblik u kojem oni dolaze je kefir ili jogurt, ali jednako tako se mogu nabaviti i u kapsulama ili prahu. Jednostavno ubacite pola čaše probiotika ili žlicu probiotika u prahu u svoj napitak!

Cimet

Tko može odoljeti napitku od jabuke, šljiva i cimeta? Bajkovita aroma koja nas transportira u bakin voćnjak ili u vrijeme božićnih blagdana... Cimet je jedna od svestranijih i učinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i iznimne sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina.

Richard Anderson, nutricionist i biokemičar pri Prehrambenom istraživačkom centru Beltsville u SAD-u navodi kako, uz činjenicu da potiče učinkovitost inzulina, cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i antikancerogena. Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Znanstvenik vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih.

Đumbir

Porijeklom iz Azije, đumbir se već stoljećima naveliko koristi u ovoj kulturi. "Đumbir je vrlo popularan u ajurvedi zbog svojih dobrobiti za probavu i respiratorne poremećaje. Naprosto je sjajan karminativ, djeluje protiv vjetrova, izvrstan je stimulant i ekspektorant. Đumbir sadrži mnoge korisne minerale, poput kalcija, fosfora, željeza, magnezija, bakra, cinka i nekih drugih“, objasnila je dr. Jaishree Bhattacharjee, konzultantica ajurvedskog portala Satvikshop.com.

Više o ovom izuzetnom začinu saznajte u članku Sva lica đumbira.

Popularno začinsko bilje

Sigurno u svojoj smočnici imate bosiljak, ružmarin ili metvicu! Uz njih je svako jelo ukusnije, a maleni listići sa sobom donose i zdravlje, s obzirom na to da su bogat izvor antioksidansa i fitokemikalija.

Maka

Peruanska biljka maca (latinski Lepidium meyenii, hrvatski maka) sinonim je za otpornost, izdržljivost, zdravlje i vitalnost! Već se preko 2600 godina kultivira na 4400 metara nadmorske visine u području peruanskih Anda! Njeni učinci na ljudsko tijelo su toliko raznovrsni da je prilično teško sve ih nabrojati! Krcata vitaminima i mineralima, biljka maca utječe na kontrolu lučenja hormona, što dovodi do hormonalne ravnoteže i povećanja psiho-fizičke energije; povećava otpornost na stres u svim njegovim oblicima: tjelesnom, emocionalnom, kemijskom i biološkom; pomaže u jačanju imunološkog sustava, a također je daleko poznata kao prirodni afrodizijak, s obzirom na to da pojačava libido i plodnost kod oba spola.

Više o ovoj biljci saznajte u članku Upoznajte peruansku macu – kraljicu Anda!

Kajenski papar

Prema nekim istraživanjima, dodavanje pola žličice kajenskog papra može pojačati okus jela ili napitka koje pripremate, ali i omogućiti tijelu da sagori više masti nego bez njega. Kajenski papar stimulira probavu, djeluje kao prebiotik i fantastičan je za detoksikaciju tijela.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!