Dan bez voća je loš dan!

voce, kivi, grozde, jagode, limun, jabuka, vocna salata

Voće je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica koju možemo jesti – bogato je vitaminima, nutrijentima, vlaknima, antioksidansima, voćnim šećerima i vodom. Dnevno bismo trebali pojesti minimalno tri porcije voća, no tko se zaista drži te preporuke?

Mnogi ljudi voće jedu jako rijetko ili griješe pa uopće ne jedu, iako je voće uz povrće temelj zdrave prehrane. Ukoliko ne volite voće ili vam se čini da ga jedete premalo, pokušajte jesti što više različitog voća, kombinirati ga s povrćem, žitaricama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima.

Doručkujte voće

Već ptičice s grana pjevaju o doručku kao najvažnijem obroku u danu. Doručak nam osigurava energiju i pokreće uspavani organizam. Voće je najbolje jesti upravo za doručak i to na prazan želudac! Doručkujte jabuku, bananu, naranču ili breskvu i pokrenut ćete probavu te potaknuti detoksikaciju organizma na najprirodniji način.

Ukoliko možete odvojiti koju minutu više, probajte nešto novo i napravite si shake od smrznutog bobičastog voća, banane i nemasnog mlijeka ili jogurta. Kombinirajte voće s povrćem, recimo svježi krastavac i jabuku za osvježavajući napitak, a dobra je kombinacija voća s malo blitve ili špinata za hiperzdravi kašasti sok!

Voćne slastice

Umjesto slatkiša i kolača za desert, uživajte u voćnoj salati. Voće možete kombinirati i sa zelenom salatom, rikolom, celerom, špinatom i orašastim plodovima. Narezanu jabuku ili mango možete dodati u salatu od piletine. Umjesto bezukusnih umaka za salate punih šećera i natrija, koristite maslinovo ulje. Voće kao jagode ili banane se izvrsno slaže s tamnom čokoladom. Sladoled začinite jagodama, borovnicama ili breskvama.

Zdrave grickalice

Iako smo svjesni da zbog vlastite lijenosti tijekom dana ponekad radije pojedemo manje zdrave grickalice ili slatkiše koji su nam posvuda na dohvat ruke, pametno bi bilo pripremiti se za dnevne napade gladi i ponijeti si voće na posao, tako da ga uvijek imamo uz sebe. Sušeno voće je praktično jer ga uvijek možete nositi sa sobom u torbici.

B. Mrak

 Prati nas na Viber Public Chatu!