Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dokazana povezanost konzumacije piva i zdravlja kostiju

Novim istraživanjem sveučilišta u Kaliforniji dokazano je da je pivo bogat izvor silicija, minerala ključnog za povećanje gustoće kostiju.

Mladi i pivo“Čimbenici koji tijekom
proizvodnje piva utječu na promjenu koncentracije silicija nisu bile
dovoljno istražene”, kaže Charles Bamforth, glavni autor studije objavljene u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture.

Silicij je u pivu prisutan u obliku topive ortosilicijeve kiseline,
a dostupnost mu se mjeri s oko 50 posto, što čini pivo jednim od glavnih
izvora silicija u prehrani ljudi zapadnog svijeta. Prema institutu
National Institute of Health iz SAD-a, ortosilicijeva kiselina utječe
na rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Neke studije stoga pokazuju
da umjeren unos piva može pomoći u borbi protiv osteoporoze, bolesti
koštanog sustava koju karakterizira smanjena količina koštane mase i
propadanje koštanog tkiva, a najčešća je u žena tijekom postmenopauze.

Prilikom istraživanja koraka u proizvodnji piva, istraživači su u ječmu
otkrili neznatne promjene u koncentraciji silicija, budući da je većina
silicija koncentrirana u ljusci ječma
, a ljuska se ne razgrađuje mnogo
u početnim koracima proizvodnje. Zanimljivo je i da su sladovi s
većom koncentracijom silicija bljeđe obojeni i trpe mnogo manje
toplinskog stresa tijekom proizvodnje.

PivoTamniji proizvodi poput prženog ječma i crnog slada sadrže mnogo manje koncentracije silicija iz zasad nepoznatih razloga. Hmelj
sadrži iznenađujuće veliku koncentraciju silicija i to do 4 puta višu
od one koja se nalazi u sladu. Stoga piva u kojima se prilikom
proizvodnje koristi veća količina hmelja sadrže i veće koncentracije
silicija.

Prilikom istraživanja
testirala se koncentracija silicija u 100 različitih vrsta piva.
Prosječna koncentracija bila je između 6,4 i 56,5 mg/L.

“Piva koja sadrže veliku količinu ječmenog slada i hmelja imaju i najveće koncentracije silicija. Pšenica
sadrži manju koncentraciju silicija od ječma zato što je ljuska ječma
ta koja je bogata silicijem. A iako većina silicija tijekom proizvodnje
piva preostaje u ljusci, značajne količine se ipak ekstrahiraju i
prelaze u gotov proizvod”, pojašnjava dr. Bamforth.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo