Hrana i recepti

Hrana i recepti

Genijalni recepti za zobenu kašu koje morate isprobati

Foto: Shutterstock

Ako upitate prijatelje što najviše vole doručkovati rijetko ćete čuti da je to zobena kaša. Izbjegavanje ovog zdravog obroka neka postane stvar prošlosti – zobena kaša ne samo da je zdrava nego može biti ukusna i raznovrsna.

Zob predstavlja dobar izvor proteina, ali je i krcata mineralima poput kalija, magnezija, fosfora, mangana, bakra i cinka. Osim što može biti od velike pomoći dijabetičarima, navika jedenja zobi može pomoći u snižavanju povišene razine kolesterola, u sprječavanju raka debelog crijeva, ali i predstavlja dobar lijek protiv zatvora.

Volite li začinjenu, slatku, punu proteina ili zdravih masnoća, imamo recepte za vas!

Zobena kaša s rajčicom i bosiljkom

Potrebni sastojci:

  • 200 ml pirea od rajčice    
  • 200  ml mlijeka (po želji voda)    
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • prstohvat soli
  • nekoliko listića bosiljka
  • ½  režnja češnjaka    
  • ½  žlice parmezana
  • prstohvat  šećera
  • papra po želji
  • nekoliko pinjola

Priprema: U posudi tekuće sastojke, zobene pahuljice i sol zakuhajte. Smanjite vatru i cijelo vrijeme miješajte. Kad smjesa postane gusta, natrgajte listiće bosiljka te dodajte u posudu zajedno s nasjeckanim češnjakom. Dodajte sve ostale sastojke i maknite s vatre čim postignete željenu gustoću (otprilike 5 minuta). Ukrasite pinjolima, ostatkom bosiljka i parmezanom.

Zobena kaša s kivijem i limunom

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica mlijeka ili vode    
  • ½ šalica zobenih pahuljica
  • 1 zrela banana
  • 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 1  kivi (narezan na ploške)

Priprema: Vodu (mlijeko) zakuhajte u posudi, dodajte zobenu kašu te smanjite vatru. Bananu zgnječite vilicom i stavite u posudu. Miješate. Kada primijetite da je nešto tekućine isparilo dodajte sok limuna i sol. Kada ste zadovoljni s gustoćom kaše, iz posude za kuhanje ju prebacite u posudu iz koje ćete jesti. Ukrasite kivijem.

Zobena kaša s medom i kruškom

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica mlijeka
  • 3 jušne žlice vode
  • 2 čajne žlice meda
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 zgnječena kruška
  • 1/2 čajna žlica cimeta
  • za ukras: orašasti plodovi ili sušeno voće

Priprema:    

U posudu stavite med, mlijeko, vodu te  pustite da zakuha – uz stalno miješanje. Smanjite vatru i dodajte  zobene pahuljice – dobro promiješajte da se sastojci povežu. Kuhajte tako 5 minuta, a kad smjesa postane gusta, maknite s vatre. Sad dodajte krušku i cimet te dobro promiješajte. Za ukras i puniji okus ukrasite orašastim plodovima ili sušenim voćem. 

Ovako pripremljene kaše možete jesti hladne ili tople, a ukrasiti možete čime god poželite.

Ana A.

Isprobajte i zobenu kašu s marelicama za kontrolu kolesterola

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo