Istraživanja opet potvrdila: Ispijanje čaja čuva zdravlje

kava, caj, salica, osmijeh, lijepa zena, ruz

Kako je svaki dan sve hladniji, tako čaj postaje prvi odabir za zagrijavanje. Osim što je užitak, istraživanja navode da samo nekoliko šalica crnog čaja na dan može smanjiti rizik od raka jajnika za 31 posto.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su pratili prehrambene navike 170,000 žena starosti od 25 do 55 godina, i to u periodu od 30 godina u sklopu studije "Nurses Health". Nakon analize podataka zaključili su da one žene koje su konzumirale više namirnica čiji su sastav i flavonoidi, tip antioksidanta koji se nalazi u čajevima kao i u kiselom voću, sokovima, jabukama i crvenom vinu, imaju manje šanse za razvoj raka jajnika.

Crni čaj se pokazao kao iznimno dobra zaštita, što je odlična vijest s obzirom da uvođenje crnog čaja u prehranu ne zahtjeva puno odricanja i promjena, istraživači su izjavili za časopis "Medical News Today".

Analizirani su i podatci 25 studija objavljenih u časopisu "British Journal of Nutrition", a sve zaključuju kako oni koji su pili crni ili zeleni čaj u periodu od 12 tjedana uspjeli su sniziti krvni tlak na normalnu razinu, za razliku od onih koji su ga pili kraći period.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!