Jeftino i jednostavno! 5 ribljih recepata za korizmeni post

riba, ribetna, pastrva, shutterstock

Kako počinje Korizma, 40 dana pripreme za Uskrs, donosimo vam ideje za riblje recepte. Najbolje od svega, ne morate nužno koristiti skupu ribu da biste se ukusno i zdravo hranili.

Današnjim danom ili Čistom srijedom počinje Korizma - razdoblje od 40 dana koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Mnogi će se odlučiti na odricanje od nečega što im je bitno ili čega se inače ne mogu lako riješiti, primjerice pušenja ili uobičajene hrane. Ako ste se i vi odlučili na bezmesnu prehranu, donosimo vam nekoliko recepata koji uključuju ribu.

Najvažnije od svega, ističu nutricionisti, riba ne mora biti skupa da bi bila hranjiva i ukusna. Ako nemate na raspolaganju brancina ili kovača, srdela je sasvim dobra!

1. Fileti oslića u kaputiću od cornflakesa i badema

Ovako pripremljeni, poprženi odresci posebno su ukusni: izvana su hrskavi, a iznutra je sočno i meko bijelo riblje meso. Po želji pokapajte limunom ili limetom i poslužite uz salatu, rajčicu ili neki drugi prilog po vašoj želji.

Recept donosi Nada Duhović.

2. Svježi marinirani inćuni

Ovaj specijalitet dalmatinske kuhinje omiljen je svima! Ako niste ljubitelj već gotovih mariniranih inćuna, predlažemo da napravite vlastite! Barem ćete biti sigurni da su svježi. Možete ih zamijeniti i manjim, svježim srdelama, no u limunovom soku moraju odležati sat dulje.

Recept potražite ovdje.

3. Rustikalni riblji sendvič

Zbog užurbanog ritma nemamo puno vremena posvetiti se objedovanju na poslu. Obično tražimo brzo rješenje u obliku dostave hrane ili sendviča. U većini slučajeva radi se o nezdravim kombinacijama, no uz malo mašte, prave sastojke i dobro odabran kruh možemo uživati u međuobroku ili gablecu i pri tome se zdravo hraniti. Nutricionist Branimir Dolibašić donosi recept za zdravi sendvič koji možete ponijeti na posao, pojesti za doručak ili umjesto ručka.

Recept potražite ovdje.

4. Pečene srdele s lešo blitvom i krumpirom

Mnogima omiljeno povrće - blitva - niskokalorična je i vrijedna namirnica, a najbolje se slaže uz ribu. Za danas smo odabrali upravo takav ručak – pečene srdele s lešo blitvom i krumpirom.

Autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.

Recept pročitajte ovdje.

5. Pastrva iz pećnice s bademima

Pastrva je jedna od popularnijih riba koje su uzgajaju u Hrvatskoj. Ako ih obično pripremate na gradelama, probajte ovaj recept "iz pećnice". 

Pastrve su prava riznica zdravih omega-3 masnih kiselina te čistih proteina, koji su nam potrebni za izgradnju mišićnog tkiva i smanjenje masnih naslaga.

Tostirani bademi će ovom jelu dati novu dimenziju!

Recept pročitajte ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!