Kako kavu učiniti ukusnijom i zanimljivijom?

kava

Najčešći jutarnji napitak našeg podneblja je kava. Ako želite uvesti neke promjene i učiniti kavu još zanimljivijom, saznajte koje su preporuke naše nutricionistice Tene Niseteo.

Iz kemijskog sastava kave najpoznatiji je bioaktivni spoj stimulativnog djelovanja- kofein. No, kava sadrži i mnoge druge fitokemikalije koje pozitivno djeluju na ljudski organizam.

Klorogenska kiselina i drugi antioksidansi iz kave djeluju zaštitno na stanice organizma te sprječavaju učinak oksidativnog stresa. Kućna varijanta fine kave podrazumijeva korištenje dobre mješavine aromatične arabica sorta uz dodatak punomasnog kravljeg mlijeka. Za zimski ugođaj preporučuje se dodati prstohvat cimeta. 

Napravite kavu po svom ukusu

Dodavanje mlijeka u čaj, kavu i kakao – ovisno o preferencijama i tradiciji kulture neki dodaju mlijeko u kavu, neki u čaj a neki u kakao, a neki u sve, naime dodavanjem mlijeka u ove napitke smanjuje se njihova gorčina i trpkost, a otapanjem aroma u mliječnoj masti djelomično se poboljšava okus napitka, no upravo spomenuto smanjivanje gorčine i trpkosti događa se zbog reakcije vezanja proteina iz mlijeka i polifenola iz kave, čaja i kakaa, što u konačnici smanjuje antioksidativno djelovanje samog napitka.

Poznato je da se u kavu mogu umjesto šećera dodati med ili neko drugo prirodno sladilo, na ovaj način se automatski mijenja aroma kave koja sada, naravno ovisno o vrsti meda, postaje voćna ili biljna... U kavu se mogu dodati i razni začini, u prvom redu to može biti cimet, no vrlo često se u ovaj napitak dodaje i žličica kakaa ili mahuna vanilije .

Kavu ne podgrijavajte – ponovnim grijanjem kave dolazi do dodatne ekstrakcije kofeina što povećava njegovu koncentraciju u napitku i pojačava gorčinu.

Sve što slijedi nakon kuhanja je čisti užitak.....

Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili se odmarate uz omiljenu knjigu. Svratite sutra!

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!