Kako kuhati za oboljele od dijabetesa? Imamo 8 recepata nutricionistice

piletina

Kako pripremiti zdrava, a opet ukusna jela za oboljele od šećerne bolesti? Odgovor zna nutricionistica Diana Gluhak Spajić iz Centra za nutricionizam koja donosi recepte te jelovnik (1700 - 1900 kcal) od tri obroka i noćnog obroka.

1. PUREĆI PERKELT

Sastojci:

  • pureće meso (90 g) 
  • suncokretovo ulje (10 g) 
  • crveni luk (20 g)

Priprema:

Meso narežite na manje komade. Oljuštite luk, nasjeckajte ga, i dobro ispržite na ulju. Dodajte meso koje smo prethodno začinili, dinstajte i pospite sve sa crvenom paprikom. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kada je meso gotovo, pospite sa sjeckanim svježim peršinom.

Živjeti sa šećernom bolešću nije lako - pomoć i podrška obitelji su najvažniji

2. VARIVO OD KELJA

Sastojci:

  • kelj glavati (150 g)
  • krumpir (200 g)
  • mrkva (20 g)
  • suncokretovo ulje (10 g)
  • luk crveni (10 g)

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitno pa ga pirjajte na ulju. Za to vrijeme ogulite krumpir i mrkvu i nasjeckajte ih na kockice. Ubacite u zdjelu pa pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Dodajte temeljac i kuhajte dok se krumpiri ne skuhaju do pola. Dodajte još vode, začinite soli, paprom, crvenom paprikom i dodajte lovorov list. Ubacite nasjeckani kelj i kuhajte dok povrće ne omekša.

3. MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE

Sastojci:

  • Svinjetina mršava (30 g)
  • juneće meso (30 g)
  • jaje (10 g)
  • kuhana rajčica (200 g)

Priprema:

Meso promiješajte vlažnim rukama. Zatim u smjesu dodajte jaje, nasjeckani češnjak i svježi peršin te posolite i popaprite. Smjesu nastavite miješati rukama dok ne postane kompaktna i svi sastojci budu ravnomjerno raspoređeni. Rukama oblikujte okruglice promjera pet centimetara. Neka vam ruke cijelo vrijeme budu vlažne, smjesa će vam se manje lijepiti. Okruglice dodajte u umak od rajčice i promiješajte tako da cijele okruglice budu prekrivene umakom. Poklopite i kuhajte još oko 20-30 minuta. Mesne okruglice poslužite tople uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu te uz puno zelene salate.

4. ŠPAGETI S MLJEVENIM MESOM

Sastojci:

  • svinjetina srednje masna (30 g)
  • juneća lopatica (30 g)
  • suncokretovo ulje (5 g)
  • tjestenina (60 g)
  • češnjak (1 g)
  • luk crveni (20 g)
  • pasirana rajčica (20 g)
  • mrkva (50 g)

Priprema:

Luk očistiti, isjeckati i popržiti kratko na ulju. Dodati mrkvu te dva češnja bijelog luka i njega popržiti. Zatim dodati mljeveno meso i pirjati na laganoj vatri 15 tak minuta uz miješanje dok ne promijeni boju i ne pusti sok. U to sipati pasiranu rajčicu i začine te nastaviti kuhati još pola sata na laganoj vatri.

Umak poslužiti uz kuhanu tjesteninu.

5. VARIVO OD MAHUNA S JUNETINOM

Sastojci:

  • Juneće meso (90 g)
  • suncokretovo ulje (10 g)
  • mahune žute (100 g)
  • luk crveni (10 g)
  • krumpir (100 g)
  • pšenično brašno bijelo (10 g)

Priprema:

Meso narežite na kocke, a krumpire na polovine ili, ako su veliki, na četvrtine. U loncu na ulju popržite meso te dodajte mahune i krumpir te pirjajte 2-3 min. Tada sve pospite brašnom I crvenom paprikom, dobro promiješajte da se podjednako rasporede po mesu i povrću te dodajte vodu. Kasnije tijekom kuhanja ubacite začine. Kuhajte dok meso ne omekša.

6 zlatnih pravila zdravog kuhanja

6. VARIVO OD CVJETAČE I BROKULE S PILETINOM

Sastojci:

  • Cvjetača (30 g)
  • brokula (100 g)
  • mrkva (20 g)
  • piletina (60 g) 

Priprema:

Brokulu i cvjetaču očistite, operite i natrgajte na manje cvjetove. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a piletinu narežite na manje kockice ili trake. U posudu stavite piletinu, a zatim dodajte mrkvu, poklopite i pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Ravnomjerno posipajte brašnom, promiješajte i zalijte hladnom vodom uz miješanje kako vam se ne bi napravile grudice. Dodajte brokulu, cvjetaču i protisnuti češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša prema vašem ukusu. Povremeno tijekom kuhanja promiješajte.

Otprilike 1/4 kuhanog povrća izvadite šupljom žlicom, miksajte štapnim mikserom te vratite natrag u juhu.

7. BRUDET OD OSLIĆA

Sastojci:

  • Oslić (60 g)
  • maslinovo ulje (10 g)
  • crveni luk (20 g)
  • mrkva (10 g)
  • kuhana rajčica (10 g)

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjati sitno rezani luk dok potpuno ne omekša, dodavati po malo vode da ne zagori. Omekšanom luku dodati rezani češnjak , ribanu mrkvu i sve začine. Podliti s kuhanom rajčicom i par minuta lagano kuhati. Vode dodati vrlo malo. Kada se umak od rajčice ukuha dodati rezani oslić na manje komade ,bosiljak i sitno rezani peršin. Kratko kuhati da se oslić ne raspadne.

Oboljeli od dijabetesa imaju i veći rizik za umiranje od kardiovaskularnih bolesti

8. GULAŠ OD MIJEŠANOG MESA S NOKLICAMA

Sastojci:

  • Junetina srednje masna (30 g)
  • svinjetina (30 g)
  • suncokretovo ulje (10 g)
  • pšenično brašno (60 g)

Priprema:

Meso narežite na kockice. Na zagrijano ulje stavite prvo junetinu, kratko popecite, dodajte svinjetinu i još popecite da meso dobije lijepu boju. Podlijte s vinom, malo vode, dodajte lovor i pirjajte poklopljeno da meso omekša. Maknite s vatre i dodajte oko 700 ml vode i dodajte začine. Vratite na laganu vatru. Kuhajte još 15 minuta i dodajte ljute paprike, ovisno koliko želite da je jelo ljuto.

Pred kraj ukuhajte noklice od brašna i vode.

Dijabetes nas ubija - 5 činjenica koje morate znati o šećernoj bolesti

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!