Kava i čaj smanjuju rizik od tumora mozga?

caj ili kava

Ljubitelji kave i čaja izloženi su manjoj vjerojatnosti za razvoj glioma - najčešćeg oblika malignog tumora mozga kod odraslih. Pokazali su to rezultati novog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 500.000 odraslih Europljana.

Otkriće ide u prilog prethodnim studijama koje su potvrdile povezanost većeg unosa kave i čaja s manjim rizikom od glioma. Riječ je o grupi tumora koji čine oko 80 posto svih malignih tumora mozga kod odraslih. Spomenuti rezultati, međutim, ne dokazuju da kava i čaj štite sami po sebi.

k"Rezultati istraživanja su preliminarni i ne smiju bi razlog za povećano ispijanje kave ili čaja", izjavio je Dominique Michaud sa Sveučilišta Brown iz Rhode Islanda.

Čak i ako kava i čaj imaju izravan utjecaj na rizik od glioma, on je, napominju znanstvenici, poprilično malen. Tumori mozga su općenito rijetki. Procjene govore kako se godišnja stopa u Europi kreće između četiri i šest slučajeva na 100.000 žena, te šest do osam slučajeva na 100.000 muškaraca.

Sve u svemu, izgledi da će se kod osobe razviti maligni tj. kancerogeni tumor mozga su manji od jedan posto.

"Ipak, ako značajnija konzumacija kave i čaja na neki način štiti od glioma, ovaj bi podatak mogao pružiti istraživačima uvid u uzroke nastanka tumora. Biološki je moguće da kava i/ili čaj utječu na rizik od glioma", zaključili su znanstvenici.

Nedavna je laboratorijska studija utvrdila da kofein može usporiti rast glioblastoma. Osim toga, i kava i čaj sadrže antioksidanse koji štite stanice tijela od oštećenja koje može dovesti do raka i drugih bolesti.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!