Mršavite uz sirovu prehranu i kreativne recepte bez kuhanja

sirovo, sirova hrana, povrće Shutterstock 77405215

Uz ljetne vrućine nije najveći užitak stajati za vrućim štednjakom. Zato ovo ljeto isprobajte nešto sirovo. “Art of raw” i Darko Jurić donose ljeto bez kuhanja. Osim što su recepti vrlo jednostavni, prehrana sa sirovom hranom izuzetno je zdrava i isprobat ćete nešto novo.

"To je kuhinja u kojoj je obrada namirnica svedena na minimum. Termički neobrađena hrana je živa i puna vitalnosti i tako i utječe na nas, ostajemo življi i vitalniji. Vjerujem da je kvalitetna hrana, dnevno vježbanje i zdravlje temelj za sreću i lifestyle budućnosti. Sve što radimo je osnovano na principima povezivan.", kaže Darko Jurić šef kuhinje ''art of raw'', pisac, holistički orijentirani savjetnik za zdrav život i sirovu hranu.

No Risto Čebedžija, stručni savjetnik za prehranu i sportsku suplementaciju, ipak upozorava da uz ovakav način ishrane morate pripaziti da unosite dodatne količine proteina, željeza, kalcija i drugih vitamina i minerala kao što je B12, koji možete unijeti samo mesom. Kuhanje nije uvijek loše jer pojačava učinke nekih hranjivih tvari, kao što su beta-karoten i likopen. Ubija bakterije, a neke namirnice mogu se jesti samo kuhane. Ovakvom prehranom vjerojatno ćete izgubiti na težini jer je sirova kuhinja niskokalorična, bez masti i natrija, a bogata vlaknima. Unijet ćete veliku količinu vitaminima, mineralima i fitokemikalija.

Darko Jurić kaže da je sirova namirnica jedina cjelovita namirnica. Njeni glavni nutrijenti su boja, okus, temperatura, a tek onda svi mikro i makro nutrijenti. Termičkom obradom iznad 45°C uništavamo većinu njenih aktivnih svojstava. Kuhanjem enzimi postaju neaktivni, vitamini uništeni, esencijalne masne kiseline promijenjene, a životna energija u namirnici svedena je na minimum. Kroz oči holističkog nutricionista sirova prehrana bi trebala biti osnova i bilo kojeg terapeutskog pristupa radu s hranom.

Ako ne namjeravate prijeći na vegansku raw food prehranu, barem tu i tamo ubacite nešto slično na tanjur. Tijelo će vam biti zahvalno. Šef kuhinje otkriva dvoja dva brza i ukusna recepta za sirove obroke.

Miran san (povrtne rolice)

  • rižin papir
  • tamari umak
  • ½ glavice kelja
  • 1 crvena paprika
  • 2 mrkve
  • ½ šalice suncokretovih sjemenki


Za veganski sir:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 žličica himalajske soli
  • Sok od pola limuna
  • 1 šalica vode

Umak od rajčice:

  • 1 rajčica bez sjemenki
  • 5 suhih namočenih rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 suhe namočene smokve
  • 1 žličica himalajske soli

Priprema:

Sastojke za veganski sir i umak od rajčice zasebno izblendajte u glatke mase. Ostale sastojke za punjenje rolica izblendajte na grubo. Rižin papir namočiti u mlakoj vodi. Dodati izmiksane sastojke i sve zamotati u papir. Poslužiti s umakom od rajčice i veganskim sirom. Ukrasiti svježim timjanom i crnim sezamon.

Mudrost istoka (sushi)

  • 1 list nori algi
  • ¼ crvene paprike narezane na trakice
  • ½ mrkve narezane na trakice
  • ½ krastavca nasjeckanog na trakice
  • 1 šalica nasjeckanog crvenog kupusa

Slatki umak od senfa

  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice agave sirupa


Namaz od oraha:

  • 1 šalica oraha
  • 1 stabljika celera
  • ½ crvene paprika
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica himalajske soli
  • 1 žlicica crvene paprika
  • kurkuma i kari po želji

Priprema:

Sastojke za namaz od oraha izblendati.
Sastojke za umak od senfa ručno umješajte.
Na podloga za izradu sushija stavite list nori alge. Na jednu polovicu namažite namaz od oraha, a na sredinu stavite narezano povrće. Počnite rolati list alge od sebe prema van. Krajnji rub malo navlažite vodom i dovršite rolanje. Servirajte sa slatkim umakom od senfa, tamarijem, wasabi pastom i mariniranim đumbirom.

Saznajte sve o sirovoj prehrani te kako pripremati zelene sokove!

Izvor: Moje zdravlje/Mia Bednaž

 Prati nas na Viber Public Chatu!