Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovladajte umijećem zdravog roštiljanja

Topli, sunčani dani idealni su za druženja na otvorenome uz ukusno pripremljeno jelo s roštilja. Kako biste pripremili što bolji i zdraviji obrok, donosimo vam savjete Alice Waters, autorice kuharice “Umjetnost jednostavne hrane”, uz koje ćete naučiti male, ali jako korisne trikove pripremanja roštilja!

Pročitajte ulomak iz knjige “Umjetnost jednostavne hrane”, autorice Alice Waters u izdanju Mozaik knjige, i saznajte kako napraviti savršen roštilj!

Priprema roštilja

Obožavam cijeli proces roštiljanja – paljenje vatre,
održavanje žara i pripremanje hrane. Najvažnije je dobro pripremiti ugljen jer
se hrana peče na vrućini koja isijava iz tog žara, a najbolja je kada je
vrućina stalna i kada održava željenu temperaturu sve dok hrana ne bude gotova.
Meni je vrlo važno da mogu dospjeti do vatre dok je hrana na roštilju, da mogu
miješati ugljen kako bih kontrolirala toplinu i kuhala s puno pažnje. Zato ne
podnosim nijednu vrstu roštilja kod kojeg vatra nije dostupna.

Preporučujem roštilj s teškom rešetkom koja se nad vatrom može podizati i spuštati i smještena
je tako da se može doprijeti do vatre. Ne mora biti ništa posebno – mogu to biti tek dvije hrpe opeka naslagane jedna na drugu i
između rešetka i dolje mjesto za vatru.

Za roštilj koristim brikete, tvrdo drvo ili njihovu
kombinaciju. Bri­keti
su čisto
karbonizirano drvo bez kemijskih aditiva. Gore jako i brzo i već za 20 minuta dobit ćete
iskoristiv žar. Uzmete li samo tvrdo drvo, trebat će vam 40 do 50 minuta da
dobijete žeravicu za roštilj. Kada uzmem samo brikete, najprije upotrijebim
posebno pomagalo za pot­palu, gornji dio napunim briketima i zapalim ih novinama zgužvanim u donjem dijelu. (Tekućina za potpalu
ostavlja u hrani neugodan okus nafte.) Žar je spreman kada od jarko žareće crvene boje
prijeđe u pepeljastosivu. Od tog trenutka
trajat će oko 30 minuta.

Ovisno o tome što pripremam
i koliko se dugo peče, volim imati pod roštiljem rezervnu žeravicu kako bih
nadomjestila brikete koji izgore. Možete dodavati nove brikete po rubovima
hrpice pod roštiljem ili upotrijebiti dvije sprave za potpalu i drugi zapaliti
15 do 20 minuta nakon prvog. Ugljen pod rešetkom trebao bi biti visok oko pet cm i tri do pet cm širi od rubova
hrane koju pripravljate.

Provjerite temperaturu vatre

Kada se žar raširi, namjestite rešetku da se zagrije. Dok se grije,
dobro je očistite žičanom četkom. Neposredno prije stavljanja hrane, rešetku
izdašno nauljite kako se hrana ne bi lijepila. To je posebno korisno kad
pripremate ribu. Uzmite papirnate ručnike ili čistu krpu, navlažite je uljem i
prijeđite po površini roštilja. Možete se poslužiti i kuhinjskim hvataljkama.

Prije nego što stavite hranu, provjerite temperaturu vatre. Različite namirnice
pripremaju se na različitoj temperaturi. Odrezak je najbolje peći nad jakom
vatrom. Riblji fileti također se peku na prilično visokoj temperaturi, a
piletina, kobasice, pljeskavice, povrće i kriške kruha na srednje jakoj vatri.
Ako je temperatura previsoka, hrana će se izvana prepeći, a iznutra neće biti
gotova. Stavite ruku dva do tri cm iznad vatre: ako izdržite samo dvije sekunde,
temperatura je visoka, ako je možete zadržati četiri sekunde, znači da je srednje
jaka.

Temperaturu ćete regulirati razgrtanjem ili skupljanjem žara – raširite
ga kako biste je spustili, a ako vatru želite pojačati, skupite ga ili češće
razgrnite kako bi se temperatura podigla. Podizanje i spuštanje rešetke također
je način da regulirate potrebnu toplinu: što je hrana bliže ugljenu,
temperatura pečenja bit će viša.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo