Ovo su namirnice koje štite organizam od stresa

Zdrave namirnice shutterstock 401552449

Stres može ostaviti dugotrajne neželjene posljedice na naš organizam poput povišenog tlaka, razine šećera u krvi, te promjene u ponašanju i razne emotivne posljedice.

Možemo li se lakše oporaviti od stresa uz pomoć pravilne prehrane? Možemo, a ovo su namirnice čiju moć trebate iskoristiti.

Šipak: Krcat vitaminom C, šipak kontrolira nadbubrežnu žlijezdu. Kada smo pod stresom, ona radi sto na sat, a šipak ju vraća u normalu. Također sprječava oštećenje antioksidansa, koji su vrlo važni u borbi protiv slobodnih radikala. Šipak možete konzumirati u obliku koštica ili soka.

Kiseli kupus osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres

Borovnica: Poput šipka, i borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Kakao: Kome ne paše šalica vrućeg kakaa? Kakaovac sadrži najveću količinu magnezija u odnosu na sve druge namirnice. Stres uništava ovaj mineral, a menstrualni grčevi ili umor kod dugotrajne fizičke aktivnosti nestaju velikom dozom magnezija. No pripazite s količinom koju konzumirate jer iako nema šećera, sadrži puno masnoća.

Brazilski oraščići: Bogati su nutrijentima i ponašaju se poput velike multivitaminske bombe. Za optimalan unos vitamina dovoljan je samo jedan na dan! Jedu se cijeli, usitnjeni na komade ili smljeveni.

Ovo su faktori na koje možete utjecati i spriječiti bolesti srca!

Losos: Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.

Banane: Sadrže vlakna, magnezij te poboljšavaju raspoloženje. Odličan izbor za međuobrok.

Bijelo meso i riba: Organizmu daju proteine, cink i omega-3 masne kiseline.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!