Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pečeni grah na bostonski

Grah je najrasprostranjenija je mahunarka na svijetu. Ovo zrnato povrće predstavlja pravu energetsku bombu jer sto grana sirovog graha sadrži 333 kalorija. Od toga je 60 posto ugljikohidrata, gotovo 24 posto proteina i 0,8 posto masti.

Odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina,
vitamina K, mangana, kalcija i magnezija. Kako nam hladnije vrijeme kuca na vrata, pravi je trenutak za ojačavanje imunološkog sustava grahom. Nemojte skuhati obično varivo, nego probajte ovaj nesvakidašnji recept koji predlažemo.

Sastojci za 8 obroka:

  • 350 g
    miješanog grahapečeni grah
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 125 g
    crne melase ili šećernog sirupa
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice mekanog smeđeg šećera
  • 125 g
    brašna
  • 150 g
    finog kukuruznog brašna
  • 2 žlice mljevenog šećera
  • 2 i pol žlice praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 2 svježe nasjeckane majčine dušice
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice topljenog maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva.Grah stavite u veći lonac
i prelijte s dva puta više vode. Kada voda zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte dvije minute.
Ostavite sa strane sat vremena. Ponovo zagrijte i ostavite neka vrije deset
minuta. Ocijedite i odložite.

Izmiješajte luk, melasu i šećer u većem loncu. Dodajte
ocijeđeni grah i 300 ml svježe vode. Dobro promiješajte, proključajte, premjestite u vatrostalnu posudi i pecite u zagrijanoj pećnici četiri sata. Miješajte jednom svaki sat, a ako je potrebno, dodajte malo vode.

grahoriceKada se grah speče, izvadite ga iz pećnice i održavajte na
toplom. Temperaturu pećnice povisite na 200 stupnjeva. U međuvremenu, izmiješajte brašno,
kukuruzno brašno, mljeveni šećer, prašak za pecivo, sol i većinu majčine dušice
(jednu trećinu ostavite za dekoraciju). U drugoj zdjeli istucite jaja,
umiješajte mlijeko i maslac. Spojite obje mješavine i promiješajte.

Ulijte u pladanj od 18 cm koji je premazan maslacem. Preko toga pospite
ostatak majčine dušice i pecite 30 minuta do zlatne boje. Narežite na kocke, začinite solju i paprom, te poslužite.

Dobar tek!

 K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo