Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pilaf od miješanog zrnja

Pilaf je orijentalna inačica jela koje se u nas naziva rižoto. Sadrži određene specifične začine, poput kurkume, cimeta ili začinskog bilja, ali je iznimno lagano i zdravo.

Danas vam donosimo recept za vegetarijanski pilaf, u kojem, naravno,
mogu uživati i oni koji jedu meso!

RižaPotrebno vam je:

2 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka, oguljen i smrvljen
½ žličice mljevene kurkume
125 g miješane divlje riže dugog zrna
50 g crvene leće
300 ml juhe od povrća
200 g konzerviranih nasjeckanih rajčica
štapić cimeta
sol, papar
400 g konzerviranog miješanog graha
1 luk
15 g maslaca
3 jaja
4 žlice aromatičnog bilja (npr. peršina)

Priprema:

1. Zagrijte 1 žlicu ulja u tavi. Dodajte kurkumu i češnjak te nakratko
popržite. Umiješajte rižu i leću.

2. Dodajte rižu, rajčicu i cimet. Po ukusu začinite solju i
paprom, te zakuhajte. Smanjite temperaturu, pokrijte i lagano kuhajte 20
minuta, dok većinu juhe nije upila riža i leća.

3. Umiješajte grah, poklopite i pustite odstajati 4-6
minuta, dok se grah potpuno ugrije.

4. Dok se riža kuha, u tavi zagrijte ostatak ulja i maslaca.
Dodajte luk i lagano pržite 4-5 minuta, dok ne omekša. Lagano istucite jaja s 2
žlice biljnih začina, pa začinite solju i paprom.

Kurkuma5. Preko luka ulijte smjesu jaja. Na niskoj temperaturi
lagano primiješajte, gurajući smjesu prema sredini da se formira omlet. Kada je
skoro gotov, prestanite miješati i pecite oko 30 sekundi, dok na dnu ne postane
zlatne boje.

6. Izvadite omlet iz tave, umotajte ga i narežite na tanke
kolutiće. Vilicom promiješajte rižu i izvadite štapić cimeta. Podijelite na
tanjure, na vrh stavite trake omleta i nasjeckano začinsko bilje!

Dobar tek!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo