Plan prehrane za multiplu sklerozu

povrce-grill1

Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest središnjeg živčanog sustava pri kojoj imunitet uništava ovojnicu koja prekriva živce. Ovo sprječava komunikaciju između mozga i ostatka tijela.

Ne zna se točni uzrok MS-a, pa zbog toga pravi način liječenja nije poznat. Iako još nema lijeka za multiplu sklerozu, postoje razni lijekovi koji utječu na tijek bolesti, a mnogi pacijenti mijenjaju svoje prehrambene navike kako bi ublažili simptome.

Najčešći početni simptomi su smanjenje vida na jednom oku s popratnim bolom pri pokretanju oka, trnjenje ili gubitak osjeta u pojedinim dijelovima tijela, nespretnost pri rukovanju predmetima i sl.

Autorica knjige "Postoji li dijeta za multiplu sklerozu?" Judi Hasson tvrdi kako ne postoji neka određena dijeta, ali bolesnici bi trebali slijediti uobičajene naputke liječnika o zdravoj prehrani.

To uključuje najmanje dvije litre vode dnevno, 30 grama vlakana, široku paletu različitih namirnica sa visokim nutricionističkim vrijednostima. Izbjegavajte zasićene masti i rafinirane šećere. Radije koristite ulja koja se dobivaju iz biljaka, sjemenki ili riba.

Često jedite ribu, a svakodnevno konzumirajte pet voćki i komada povrća. Jedite cjelovite žitarice, a izbjegavajte kavu i alkohol.

ribaAmerička udruga za multiplu sklerozu preporučuje prehranu koja ne sadrži puno masnoća, a bogata je vlaknima.

Udruga savjetuje bolesnicima da izbjegavaju dijete koje se reklamiraju kao savršene za multiplu sklerozu, jer su one lažne. Sadrže moguće toksične količine određenih vitamina i ne uključuju dovoljno hranjivih sastojaka.

Dok se god pridržavate glavnih smjernica zdrave i uravnotežene prehrane, nećete pogriješiti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!