Povrtni sokovi hrane organizam

sok od rajcice1

Svakodnevno ispijanje povrtnih sokova organizmu donosi niz prednosti. Jednom kad se naviknete na pomalo neobičan okus, možete isprobavati razne kombinacije povrća, i dodavati voće i ulje po želji!

Ako još uvijek niste, sada je pravo vrijeme da ih probate! Provjerite kojih pet prednosti donosi svakodnevno uživanje svježih, povrtnih sokova!

Povrtni sok1. Povrtne sokove jednostavnije je probaviti!

Ako povrće iscijedite i popijete, umjesto klasičnog jedenja, obogatit ćete tijelo s više vitamina i hranjivih sastojaka. Iscjeđivanje sokova priprema povrće za lakše probavljanje, što znači da ćete prije i bolje dobiti sve potrebne vitamine. Neki stručnjaci preporučuju da u sokovima ostavite komadiće povrća, jer tako dobivate vlakna koja pozitivno djeluju na zdravlje srca.  

2. Daju sve potrebne enzime i hranjive sastojke!

Sirovo povrće sadrži važne enzime koji se kuhanjem uništavaju. Ono se sastoji od osjetljivih mikro-nutrijenata na koje kuhanje, također, negativno djeluje. Iz tog razloga konzervirano i pasterizirano povrće manje doprinosi zdravlju, nego sirovo povrće koje pršti enzimima i hranjivim tvarima.  

3. Povrtne sokove pijte svježe!

Sokove je najbolje iscijediti netom prije posluživanja. Ako već morate pripremiti sok puno ranije, ulijte ga u usku, hermetički zatvorenu staklenku kako bi se smanjila oksidacija.Odložite sok u hladnjak, kako bi sačuvao svježinu, ali ga izvadite 30 minuta prije posluživanja. Sok je najbolje piti na sobnoj temperaturi, jer je optimalna za probavni sustav.  

Zeleni sok4. Birajte tamnozeleno povrće!

Tamnozeleno lisnato povrće, posebno  salata, špinat i kelj, trebaju činiti temeljni dio vašeg povrtnog soka. Važna je i raznovrsnost povrća, a svaki put možete probati dodati neko novo povrće u vaš sok.

5. Kap ulja za bolji učinak!

Za bolje razgrađivanje u organizmu, u sok možete dodati i malo ulja – kokosovo ulje, riblje ulje, ricinusovo ili ulje noćurka. Sva ova ulja dobro je uključiti i u svakodnevnu prehranu, kako viste bili što zdravili. Za bolji okus soka, preporuča se smjesi dodati i malo grožđa ili jabuku. Ipak, imajte na umu da je povrtni sok puno zdravili od voćnog, pa ukoliko možete, vaše kombinacije radite samo od povrća.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!