Sir i vrhnje - tradicionalno jelo koje volimo

svjezi sir, shutterstock

Ako govorimo o kalorijama i postotku masnoće, svježi sir je jedan od proizvoda koji ih sadrži malo. Uhvati li vas želja za hranom kasno navečer, on je idealan obrok. No, zašto mu ne biste dodali vrhnja i omiljenih začina te uživali u pravoj poslastici za doručak, ručak ili večeru – siru i vrhnju?!

Sir s vrhnjem spada među tradicionalna jela kojima jednostavno ne možemo odoljeti. Bilo da ga jedemo za doručak, međuobrok ili večeru, on predstavlja osvježenje za tijelo i opskrbljava ga mnogim potrebnim nutrijentima.

Svježi sir ljudi jedu od prahistorijskih vremena: bio je omiljena hrana Egipćana, Grka i Rimljana. Osim što je izuzetno ukusan za jelo, pruža organizmu hranjive tvari u oblicima koje on može lako probaviti i iskoristiti. Postotak masnoće u siru može biti različit, a u posnim sirevima on je oko pet grama na 100 grama sira. Svježi sir je bogat proteinima i esencijalnim aminokiselinama, a uz to je dobar izbor minerala poput kalcija, fosfora i magnezija te vitamina B skupine. Među proteinima se posebno ističe kazein, koji je odgovoran za dugotrajan osjećaj sitosti. Upravo se zato konzumacija svježeg sira preporučuje osobama koje pokušavaju istopiti suvišne kilograme ili paze na svoju težinu.

S obzirom da svježi sir predstavlja pravi rudnik kalcija, ima važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze, ali i pomaže zdravlju srca, krvnih žila te zdravlju zuba. Također je važna namirnica u prehrani šećernih bolesnika, ali i osoba s tegobama jetre i žuči.

Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Njegova "pratnja!" - kiselo vrhnje - izvorno je iz Istočne Europe, a nastalo je zaslugom Mongola, zahvaljujući njihovoj ljubavi prema alkoholu i netoleranciji na laktozu. Oni su  proizvodili alkoholno piće od konjskog mlijeka, a dolaskom u Rusiju, koja je imala krave i velike količine alkohola, pustili su smjesu da duže stoji i bez alkohola.

Kako napraviti sir i vrhnje?

Sir i vrhnje možete jesti bez dodataka, ali isto tako može služiti kao prilog uz fritule, kruh, nareske, a u svako doba može biti skroman i zdrav obrok. Za jedan obrok potrebno vam je oko 200 grama svježeg sira te 0,5 decilitra vrhnja. Recept je jednostavan: pomiješajte sastojke te začinite po želji (sol, papar, crvena paprika...). Jednako tako možete dodati usitnjeni češnjak ili vlasac za punoću okusa.

Sir i vrhnje za večeru

Sastojci (za jednu osobu):

  • 70 grama pšeničnog crnog kruha (jedna kriška debljine malog prsta)
  • 120 svježeg kravljeg posnog sira
  • 100 grama rajčice
  • 2 velike jušne žlice kiselog vrhnja sa 12% m.m.

Priprema: U svježi kravlji sir stavite dvije velike žlice vrhnja i promiješajte. Narežite rajčicu na ploške. Poslužite s kriškom kruha.

Napunite svježu papriku kravljim sirom

Sastojci (za jednu osobu):

  • 70 grama integralnog dvopeka ili svježeg kruha
  • 120 grama svježeg kravljeg sira
  • 180 grama zelene paprike – neočišćene
  • 4 jušne žlice kiselog vrhnja 12% m.m.
  • sol
  • papar
  • slatka crvena paprika
  • dva češnja češnjaka

Priprema: Pažljivo izdubite paprike, izvadite sjemenke i kroz taj otvor napunite svježim kravljim sirom pomiješanim s vrhnjem i začinima po želji. Za obrok ih narežite na ploške široke pet do sedam milimetara.

Autorica recepata: Vilma Kolarić, dipl. med. techn.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!