Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što sve prezaposleni mogu fino skuhati?

“Najviše me iznenadilo to što smrznuto povrće može biti zdravo i prepuno nutrijenata”, otkrila nam je jedna od polaznica radionice Zdravog kuhanja za (pre)zaposlene.

Nakon uspješnih ciklusa radionica o detoksikaciji, zdravom kruhu, zdrav(ijim) slasticama i maštovitoj
pripremi ribljih jela, Akademija zdravog kuhanja predstavlja novi niz radionica naziva “Zdravo kuhanje za (pre)zaposlene“, i to u suradnji s Marex-gelom. Misao vodilja Akademije je demistificirati kuhanje i učiniti ga zabavnim za sve, a organizatori radionice su Centar za kulturu prehrane, Ordinacija.hr i Večernji list.

“Najviše me iznenadilo to što smrznuto povrće može biti zdravo i prepuno nutrijenata! Čak sadrži više hranjivih tvari nego ono koje kupimo u trgovini, koje je stajalo ubrano deset-petnaest dana i gotovo izgubilo sve vrijedno u sebi. A njegova priprema je fenomenalna: nema čišćenje, sjeckanja…”, otkrila nam je Senka Knežević, jedna od polaznica radionice.

“Slušali smo o kuhanju za prezaposlene, a takva sam i ja! Kuham za supruga i sina, koji često nosi hranu na posao, što je i finije i zdravije. Ova je radionica fenomenalne jer vidite kako lako možete pripremiti tri-četiri jela za svega 30 minuta”, rekla nam je Senka, inače odgajateljica u vrtiću. Dodala je: “Posebno upečatljiva mi je ostala informacija da jedna čokoladica sadrži istu količinu šećera kao i šest kilograma kupusa!”.

Radionica

S njenim se impresijama radionice složila i Lukrecija Lara Vrnogra, magistra
politoloških znanosti: “Uživala sam u divnom društvu ljudi koji žele
poboljšati svoj život i saznala kako si olakšati posao kod kuće. Naime,
doma dolazim tek oko 19 sati, moj ritam života nije toliko sportski i
zahtjevno mi je sve uskladiti. Prošećem svoju 11-godišnju Goldy, radim
još navečer… ali volim priopremiti svježu hranu i svaki dan nešto
skuhati”. Priznaje da je zaljubljenica u kuhanje, a tu je ljubav naslijedila od pokojne bake i majke, koja je vrhunska kuharica “po bečkom štihu”.

Polaznici
su pripremali njoke sa smrznutim povrćem i svježim bosiljkom, juhu pod
povrća, a vidjeli su koliko je malo vremena potrebno za napraviti domaću
granolu, prepunu zdravih grickalica.

“Apsolutno bih preporučila
ovu radionicu svakome tko ima volje, duha, imalo kreacije u sebi.
Slušate tuđa iskustva i shvatite kako si i vi možete olakšati stvari i
život učiniti zdravijim”, rekla nam je Lukrecija, koju je impresionirala
prezentacija voditeljica Vanje Varge i Anje Bajt.

Radionica

Ako i vas zanima na koji način možete organizirati svoje obroke i svakog dana jesti zdravo i ukusno na poslu, prijavite se za radionicu Akademije zdravog kuhanja. Radionice se održavaju svakodnevno do 16. svibnja – ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 18 do 20 sati, a subotom od 10 do 12 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb.

Cijena jednodnevne radionice je 180 kuna,
a osim vrijednog iskustva planiranja zdravih obroka za radni tjedan,
svi polaznici dobivaju diplomu Akademije i dar Večernjeg lista – set
kuharica Veljka Barbierija te poklon-paket proizvoda tvrtke Marex-gel.

Svoje mjesto rezervirajte najkasnije dan ranije na e-mail
info@kulturaprehrane.hr, telefon 091 481 44 66 ili putem Facebook profila Akademije
zdravog kuhanja
.

O Marex-gelu

Tvrtka Marex-gel d.o.o. za proizvodnju hrane, pića, graditeljstvo, trgovinu i ugostiteljstvo bavi se proizvodnjom sladoleda i dubokosmrznutih njoka te distribucijom drugog smrznutog asortimana poput smrznutog povrća, ribe i ostalog tijesta. Tvrtka je zastupnik brendova: Nestle (sladoled), McCain (pomfrit), YSCO sladoled), Delifrance (kroasani, peciva) te Ardo (smrznuto povće).

Njoki spadaju u kategoriju namirnica koje su izuzetno omiljene, jer su ukusni, jednostavni za pripremu, a mogu se kombinirati s mnoštvom umaka i preljeva. Njoki su u Hrvatskoj omiljeni “ma gdje bili“ – pogotovo u Dalmaciji i Istri, dok se u kontinentalnoj Hrvatskoj pojavljuju u formi valjušaka. Obavezan su dodatak tradicionalnom blagdanskom ugođaju, a neizostavni su u dalmatinskoj pašticadi.

Receptura za izradu njoka je vrlo jednostavna, ali njoke nije lako napraviti. Po skuhanim njokima procjenjuje se najbolji kuhar!

Marex-gel proizvodi nekoliko vrsta njoka:

  • Njoki, krumpirovi njoki
  • Njoki s povrćem (rajčica, špinat)
  • Njoki s gljivama
  • Njoki s ružmarinom

Ovi proizvodi se poizvode u komecijalnim pakiranjima od 500, 1000 i 2500 grama, a na tržištu se krajnjem potrošaču plasiraju kroz maloprodajne mreže (trgovačke lance) te putem veleprodajnih i HoReca kanala. Smrznuti krumpirovi njoki danas su dio asortimana preko 500 trgovina. To su Spar, Interspar, Metro, Plodine, Konzum, Billa, Tommy te lokalni lanci Zadarske županije Sonik i Bakmaz.

Njoki Marex-gela su njoki proizvedeni od kvalitetnih sirovina, po tradicionalnoj recepturi, a sve je praćeno visokom kvalitetom u svim fazama proizvodnog procesa.

Proizvod je 100 posto od krumpira; njoki se brzo i jednostavno pripremaju (čime štedite vrijeme), a nećete se ni udebljati jer je kalorična vrijednost na 100 grama njoka upola manja od kalorične vrijednosti 100 grama ostale tjestenine.

Proizvedeni po izvornoj recepturi temeljenoj na tradiciji Mediterana i Dalmacije, svježe zamrznuti (bez konzervansa), zdravi „da zdraviji ne mogu biti“. Ovakve njoke još niste jeli. U slast!

Karmen Pužar
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo