Topla salata od bundeve, pršuta i mozzarelle - zdrava ideja za ručak

salata od bundeve, Shutterstock 279336416

Lijepa, jeftina i pristupačna – bundeva je vrlo ukusna i zdrava namirnica, bilo da je kuhana, pečena ili pržena.

Prije nego vam damo prijedlog za današnji ručak, prisjetimo se kakve tajne skriva bundeva i koliko je dobra za naše zdravlje.

Ovo povrće prekrasne boje sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bundeva snižava rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara.

Lazanje s bundevom

Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet.

Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.

Topla salata od bundve

  • 1.1 kg bundeve (Turkinja ili "stambolka") nasjeći na osam komada
  • 60 ml maslinova ulja
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 125 g kruha, narezanog na male komadiće
  • 4 lista pršuta
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 50 grama omiljene zelene salate
  • 135 g Mozzarelle

Priprema:

1. korak: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Narezanu bundevu stavite na lim za pečenje. Premažite sa dvije žlice ulja i posipajte šećerom. Začinite solju i paprom. Pecite tako 30-ak minuta, a nakon 15 min. Pečenja, okrenite bundevu na drugu stranu. Bundeva je gotova kada lagano porumeni postane meka.

Tart od limuna - recept koji će oduševiti i najveće sladokusce

2. korak: U međuvremenu pouljite drugu posudu za pečenje i na nju stavite kruh, posolite i popaprite. Na drugu polovicu pladnja stavite pršut. Pecite 5 minuta, pazite da ne zagori. Pršut naknadno nalomite na komadiće.

3. korak: Pečenu bundevu prebacite u posudu te ju zaštite folijom kako bi ostala topla. U posudu u kojoj se pekla dodajte balzamični ocat i pomiješajte. Listove salate stavite na dno posude za posluživanje, na to stavite pečene kockice bundeve, kruh, pršut i Mozzarellu. Posipajte s dobivenim umakom od balzamičnog octa.

Nije loše spomenuti i kako u jesenskoj bundevi, skladištenjem na hladnu i suhu mjestu, možete uživati veći dio zime, a naribana ili narezana na manje komade dobro će se ponašati i u ledenici.

Bundeva čini čuda za vaše lice!

A. A.

Foto: shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!