Trendovi u prehrani koje ćemo voljeti u 2016. godini!

Zdrava hrana božić bor naranča bobice shutterstock 230188519

Ove su se godine Hrvati još više približili zdravim i domaćim namirnicama, a trenutno izgleda da će se taj trend nastaviti i u 2016. godini.

O zdravoj i kvalitetnoj prehrani sve se više brinemo, a kako bi došli do organskih i domaćih proizvoda – odlučujemo se i na nešto skuplje proizvode. Zadnjih par godina trend zdrave hrane ne opada, a sve je manje onih koji se odlučuju na brzu prehranu. Hoće li taj trend opstati i u 2016. godinu, odgovorila nam je blogerica Maja koja piše i stvara recepte za blog Jedozovni duo – zajedno sa prijateljicom Jekom.

Recepti koje možete pronaći na njihovom blogu su zbilja raznovrsni, tako da možete pronaći tradicionalne recepte naših baka koji će nas vratiti u djetinjstvo, kao i recepte za zdrave deserte, domaće džemove, kao i domaće sokove.

"Mlade žene traže i neke klasične, tzv. bakine recepte - sarma, punjena paprika, mađarica, buhtle... To je ljudima jako zanimljivo jer su u poplavi stranih kuhinja malo zaboravili na ono što imamo u vlastitim kućama i dvorištima", rekla je blogerica.

Smatra da će se u 2016. čak i profesionalni hrvatski kuhari sve više okretati jednostavnijim jelima s kojima smo već upoznati, no da će ih pripremiti na svoj način. Kao primjere takvog trenda, izdvojila je Tvrtka Šakotu i Matu Jankovića.

Osim što se bave kuhanjem i stvaranjem novih recepata, Maja i Jeka su u stalnom kontaktu sa svojim čitateljima, koji od njih traže savjete i nove recepte. Istaknula je kako postoji sve veća potreba za kvalitetnim mesom, posebnim rezovima i odležanim steakovima. Osim toga, sve važnija je tehnika pripreme te se traže i recepti za pripremu istih sve više.

"Ljudi se sve više okreću i OPG-ovima i raznim sajmovima gdje mali proizvođači prodaju svoje proizvode i ekološki uzgojenu hranu, kao što je Mali plac (na Tavanu). Voće, povrće, sirevi, med... Znači farm to table princip, pogotovo u velikim gradovima poput Zagreba, gdje nema svatko vrt, niti rodbinu na selu. Mnogi OPG-ovi, poput Mame organice dogovaraju i dostavu, svjesni da je ljudima teško nabaviti neprskano voće i da nema svatko vremena da ode na plac.", istaknula je Maja.

Osim toga, naglasila je kako su sve traženiji proizvođači craft piva, pekmeza, namaza, ajvara i sličnih proizvoda, a također se su popularni domaći napitci koji se mogu pripraviti doma, poput koktela, smoothija, alkoholnih pića, kao što je popularna i samostalna izrada domaćih sladoleda.

"Ja se trudim oko zdravih jela, pogotovo kolača jer želim da ljudi vide kako zdraviji kolač ne mora biti suhoparan i neukusan. Za slastice je naročito velik interes, kako kod tih alternativnih načina prehrane, tako i kod sportske prehrane", objasnila je Maja.

Osim toga, naglasila je kako je veliki interes za posebnim načinima prehrane, kao i za "ezgotičnim" kuhinjama i začinima, poput bliskoistočnih i afričkih. No, velik je interes i za vegansku i bezglutensku prehrana, prehranu bez laktoze i bez šećera.

"Jako su popularne i stare žitarice i krušarice, poput heljde, koja je kod nas prisutna odavno, najviše u međimurskoj kuhinji, ali s obzirom da nema glutena pridaje joj se sve više pažnje. Kod nas je sve veći interes i za rogačem, koji je nažalost neko vrijeme bio zaboravljen, ali mi smo ga dosta detaljno obradile i iznenadile se jako dobrom odazivu čitatelja i upitima za još recepata.", napomenula je blogerica.

Svakako za ove blagdane pripremite zdrave božićne kolače, za Novu godinu možete se i vi odlučiti zdravo hraniti

Foto: Shutterstock

G. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!