Tri recepta chefa Branka Ognjenovića za one koje muči povišen krvni tlak

17

Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela. Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka.“

1. CARPACCIO OD CIKLE S LIGNJAMA I MATOVILCEM

Namirnice za 4 osobe:

  • 4 komada cikle
  • 4 lignje (0,60 kg)
  • 2 limete
  • maslinovo ulje – 0,10 l
  • 1 žličica sezama
  • 0.20 kg matovilca

Priprema: 

Ciklu kuhamo u vodi, kad je kuhana do 80 % izvadimo je iz vode, ohladimo, ogulimo i narežemo na tanke listiće (najbolje uz pomoć ribeža). Posložimo na tanjur kao crijep na kući. Lignju pečemo na žaru. Matovilac očistimo, operemo i osušimo. Prvo matovilac posložimo na ciklu, a zatim narezanu pečenu lignju na kolutiće. Sve skupa začinimo emulzijom od limete i maslinovog ulja uz dodatak preprženog sezama. Omjer za emulziju je 1 naprama 3 (1 mjera sok limete i dvije mjere maslinovog ulja).

2. POŠIRANI FILE RIBE S KREMOM OD BATATA, RIKOLE , DRESING OD PEČENOG ČEŠNJAKA

Namirnice za 4 osobe:

  • 600 g filea ribe 
  • 800 g batata
  • 100 g rikole 
  • 1 glavica češnjaka 
  • 100 ml maslinova ulja 
  • 2 vrećice čaj mente
  • 50 g maslaca

Priprema:

U posudu prikladnu za poširanje stavimo čaj mente i pustimo da se riblji file pošira. Batat stavimo kuhati, kad je kuhan protisnemo ga kako bi dobili pire. U tavu dodamo maslac i maslinovog ulja (do 50 ml), kad se zagrije dodamo rikolu i pustimo da uvene. Zatim dodamo protisnuti batat. Sve zajedno sjedinimo. Na tanjur posložimo pire, a gore položimo file ribe. Češnjak, cijelu glavicu pečemo u pećnici, kad je gotov istisnemo pečeni dio iz ljuske i s maslinovim uljem napravimo emulziju koju prelijemo preko filea ribe.

3. GRILL SKUTA I BANANE SA MEDOM I chilli papričicom

Namirnice za 4 osobe:

  • 300 – 400 g skute 
  • 200 – 300 g banane
  •  4 žlice meda
  • 2  chilli papričice 
  • 50 g maslaca 

Priprema:

Skutu narezati na ploške debljine ½ centimetra. Peći na ne prevrućoj grill tavi ili grillu da se zapeče s obje strane. Banane prerežemo na pola i prepržimo na maslacu. Papričice chillia očistimo i sitno nasjeckamo na sitno. Na tanjur posložimo banane, na njih stavimo sir, posipamo chillijem i preko svega stavimo med.

Dobar tek!

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!