Veganska prehrana smanjuje rizik od raka prostate

vegetarijanska hrana1

Nedavno istraživanje pokazalo je da su muškarci vegani manje podložni razvoju raka prostate, od muškaraca koji su ili jeli meso ili konzumirali vegetarijansku kuhinju.

Također, broj  oboljelih od raka prostate niži je u zemljama s manjom konzumacijom mesa i mliječnih proizvoda.

Razlog za to leži u činjenici da je razina hormona IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta), koji je povezan s rizikom od raka prostate, za 9 posto niža kod vegana nego kod osoba koje jedu meso.

"Od ranije je poznato da muškarci koji boluju od raka prostate imaju visoku razinu hormona IGF-1. Naše istraživanje pokazalo je da je razina IGF-1 u organizmu puno viša kod mesojeda, pa i kod vegetarijanaca, nego kod vegana, koji uopće ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.", zaključio je voditelj projekta dr. Tim Key.

U posljednje vrijeme dosta se medijske prašine diglo po pitanju dijete koja isključuje mliječne proizvode i utjecaja takve prehrane na rizik od oboljenja od raka prostate i dojke. Iako sve do sada, nije bilo čvršćih potvrda da veganska dijeta smanjuje rizik od oboljenja od raka, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ovo pitanje dodatno istražilo.  

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!