Voćem i povrćem protiv srčanih bolesti

voce

Istraživači Instituta Karolinska iz Stockholma analizirali su prehranu gotovo 30.000 Šveđanki starih između 49 i 83 godine kako bi ustanovili količinu antioksidansa koje konzumiraju na dnevnoj bazi. Ustanovili su kako su starije žene koje su jele sedam porcija voća i povrća dnevno (tj. unosile su najviše antioksidansa od svih ispitanica) bile 20 do 29 posto zaštićenije od srčanog udara kroz jedno desetljeće nego one žene koje su jele samo dvije porcije. Čak i kada su u obzir uzeli druge faktore rizika za bolesti srca, poput dobi, težine, tjelesne aktivnosti i pušačkog statusa, rezultati su ostali nepromijenjeni.

U čemu je tajna? Antioksidansi iz voća i povrća riješavaju naše tijelo slobodnih radikala, molekula koje promoviraju upale, oštećenje stanica te mogu dovesti do raka ili bolesti srca.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Medicine ide ruku pod ruku s rezultatima engleskog istraživanja Sveučilišta u Oxfordu. Naime, istraživači su zaključili kako vegetarijanci imaju 32 posto niži rizik od hospitalizacije ili čak smrti zbog bolesti srca.

Više informacija o prednostima vegetarijanstva i održivog načina življenja može se saznati na 

stranici udruge Prijatelji životinja.

... i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od tebe!


K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!