Hrana i recepti

Hrana i recepti

Započnite dan omletom od bjelanjaka!

Novo istraživanje potvrdilo je postojeći stav kako određeni sastojak bjelanjaka pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka bez negativnih posljedica.

Stručnjaci smatraju kako sastojak bjelanjaka, koji su među osviještenim
konzumentima zabrinutima za kolesterol već odavno dobrodošla zamjena za cijelo
jaje, može doprinijeti snižavanju povišenog tlaka, piše Science Daily.

“Naše istraživanje potvrđuje pridjev – nevjerojatan – koji mnogi dodaju
ovoj namirnici”, rekao je jedan od autora studije,  Zhipeng Yu, s kineskog sveučilišta Jilin.

Yu i njegovi suradnici usredotočili su se na RVPSL  – peptid u bjelanjku koji blokira djelovanje ACE-a (angiotenzin-konvertirajući
enzim), supstance proizvedene u tijelu koja podiže
krvni tlak.

“Laboratorijskom analizom došli smo do zaključka kako sastojak bjelanjaka
– peptid, jedan od građevnih komponenti proteina – snižava krvni tlak jednako
učinkovito kao i lijek Captopril”, izjavio je Yu i dodao kako vjeruje da
peptidi u bjelanjku mogu postati korisni kao dodaci lijekovima za visoki
krvni tlak.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na 245. Nacionalnom sastanku i
izlaganju američkog društva kemičara (ACS), koje se održalo ovaj tjedan. Predstavljaju nastavak na ranija otkrića i omogućavaju nove studije o učinku peptida iz bjelanjaka na ljudsko zdravlje, zaključuju autori studije.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo