Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto su jabuke toliko zdrave?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu BMC Microbiology značajno je doprinijelo razumijevanju zdravstvenih dobrobiti koje ostvarujemo svakodnevnim konzumiranjem jabuka.

Mikrobiolozi iz Državnog instituta za hranu sa Sveučilišta
u Danskoj hranili su jednu skupinu štakora prehranom bogatom sirovim i kuhanim
jabukama i jabukovim sokom, a drugu su stavljali na kontroliranu
prehranu. Potom su analizirali sadržaj mikroorganizama u probavnom
sustavu štakora kako bi utvrdili ima li konzumiranje jabuka kakav učinak na
broj tzv. prijateljskih bakterija u probavnom sustavu.

“Neke su vrste bakterija na dobru glasu kad
je riječ o dobrobitima koje pružaju zdravlju naše probave i mogu utjecati na
potencijalni rizik od raka. Tijekom istraživanja suočili smo se s poznatim
problemom – mnoge tipove bakterija ne možemo jednostavno uzgojiti u kulturi laboratoriju”,
pojašnjava Tine Rask Licht, voditelj istraživanja.

Stoga su znanstvenici koristili genetičke metode
kako bi ispitali mikrobiološki sastav crijeva. 16S rRNK
molekula je koja se nalazi jedino u bakterija i specifična je za pojedine
sojeve.

“Radeći na sekvencama molekula 16S rRNK izoliranim iz crijeva
štakora i uspoređujući ih s poznatim 16S rRNA molekulama bakterija, uspjeli smo
odrediti koji mikroorganizmi obitavaju u svakoj skupini štakora”, dodaje.

“Otkrili smo da su štakori koji su jeli
hranu bogatu pektinom, sastavnicom vlakana jabuka, imali
povećan broj određenih bakterija moje mogu poboljšati zdravlje probavnog
sustava”, izjavio je Andrea Wilcks, jedan od istraživača.
“Čini se da, kad se jabuke jedu redovito i tijekom duljeg vremenskog
razdoblja, ove vrste bakterija pomažu u proizvodnji masnih kiselina koje
osiguravaju idealne pH uvjete za održanje ravnoteže mikroorganizama. Također
stvaraju i butirat, tvar koja je važno gorivo za stanice stjenke
crijeva.”

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se
odredilo odgovara li ljudski probavni sustav na konzumaciju jabuka na jednak
način kao i probavni sustav štakora, no ovi rezultati zasigurno upućuju na
činjenicu da europsko najdraže voće ima zasluženo mjesto na svakodnevnom
jelovniku.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo