Zašto volimo kozje mlijeko?

zena-mlijeko-piti-kalcij

Kozje mlijeko, iako rjeđe korišteno, odlična je alternativa kravljem. Obiluje vitaminima i mineralima – kalcije, fosforom, kalijem, vitaminom B i proteinima. Ovo mlijeko ne zahtijeva homogenizaciju, pa je lakše probavljivo nego kravlje.

Koje sve prednosti donosi redovito pijenje kozjeg mlijeka?

Sprječava gubitak koštane mase i bolesti

Kozje mlijeko obiluje kalcijem – jedna čaša sadrži više od 32 posto potrebne dnevne doze. Kao što znamo, kalcije je esencijalan za zdrave kosti, a istraživanja pokazuju i da štiti žene od raka dojke. Visoka razina kalija pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnig bolesti.  

Stabilizira šećer u krvi

Ljudi koji redovito konzumiraju kozje mlijeko imaju nižu razinu glukoze u krvi. Ovo mlijeko također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu koja smanjuje šećer i uklanja masnoće iz tijela.  

MlijekoDaje energiju i snagu

Šalica kozjeg mlijeka sadrži oko 17 posto potrebne dnevne doze proteina i 20 posto riboflavina. Proteini pridonose izgradnji mišića, a riboflavin pomaže u proizvodnji energije. Uz redovitu konzumaciju kozjeg mlijeka vaše će tijelo imati sve što mu je potrebno za normalan rast i razvoj.

Smanjuje alergijske reakcije

Osobe koje pate od alergija ili ne podnose kravlje mlijeko, u kozjem imaju zdravu alternativu. Ovo mlijeko smanjuje neugodne alergijske reakcije, želučane tegobe, ekceme, pa čak i bol u zglobovima. Stručnjaci potvrđuju da kozje mlijeko sadrži i oligosaharide koji olakšavaju probavu i potiču metabolizam.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!