Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravi božićni keksi za prste polizat!

Pripremite zdrave kekse za Božić zbog kojih ni Djed Božićnjak neće ostati ravnodušan!

Vrijeme je blagdana – što znači da ćemo, osim pripremati finu hranu, također si i oprostiti i koji kolač ili keks više. Božićne je kekse ipak najslađe pojesti nakon velikog ručka, a vjerujemo da će zbog ovih zastati i Djed Božićnjak i odmoriti upravo kod vas uz kekse i čašu mlijeka!

Keksi s orasima i čokoladom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 100 grama smeđi mekani šećer
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 100 grama integralnog brašna
  • 110 grama običnog brašna
  • 50 grama čokolade
  • 50 grama oraha
  • 60 grama maslaca
  • 1 žlica soka od jabuka
  • 1 žlica praška za pecivo

Priprema:

Ovi će vas keksi usrećivati nekoliko dana, a priprema je vrlo jednostavna. Stavite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva, a zatim umiješajte jaje, mekani smeđi šećer, med i ekstrakt od vanilije. U istoj posudi zatim stavite obje vrste brašna, nasjeckanu čokoladu te nasjeckane orahe, maslac, sok od jabuke i prašak za pecivo. Mijesite dok ne budete imali pred sobom meko tijesto. Idući je korak da žlicom stavljajte keks po keks na papir za pečenje, a neka razmak između svakog bude 5 centimetara.

Nakon toga, ostavite ih da se peku oko 8 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Keksi s brusnicom i kirikijem

Sastojci:

  • 30 grama smeđeg mekanog šećera
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslaca
  • 35 grama maslaca od kikirikija
  • pola jedne banane
  • 1 mala žlica ekstrakta od vanilije
  • 75 grama integralnog brašna
  • 1 žlica mekinja
  • 40 grama zobene kaše
  • soda bikarbona
  • sol
  • 60 grama suhih brusnica
  • 65 grama tamne čokolade
  • 2 žlice sjemenka suncokreta

Priprema:

Najprije umiješajte smeđi šećer, maslac, maslac od kikrikija i med dok smjesa ne postane glatka, zatim u nju umiješajte i vanillin ekstrakt i pola banane, koju prije toga treba zgnječiti. U drugu posudu promiješajte integralno brašno, mekinje i otprilike četvrtinu male žličice sode bikarbone.

Zatim te sastojke dodajte tekućoj smjesi i mijesite dok ne postane glatka. Za kraj, dodajte brusnicu, sjemenke suncokreta i čokoladu te kao i u prošlom receptu, žlicom kekse postavljajte na papir za pečenje. Ovi se keksi trebaju peći 10 do 12 minuta u pećnici koja je bila zagrijana na 180 stupenjeva.

Pogledajte i kako se pripremaju prhki keksi od pira i čokoladni keksi s čokoladom!

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo