Zeleni ponedjeljak: medaljoni tempeha u umaku od vrganja

zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.

Donosimo prijedlog obroka za ponedjeljak 19. siječnja.

Juha od buče i krumpira

Sastojci: 250 grama buče (butternut ili hokaido), jedna crvena mrkva, jedan režanj korijena celera, dva manja krumpira, list celera, list peršina, sol, papar, mljeveni đumbir, 1,5 litre vode.

Priprema: Povrće oprati, oguliti, narezati na manje komade i staviti kuhati u 1,5 litre vode. Dodati list celera i peršina i posoliti. Kuhati oko 20 minuta dok povrće ne omekša, skinuti s vatre, izmiksati povrće štapnim mikserom i začiniti dodajući papar, đumbir i sol. Posuti svježe sjeckanim peršinom.

Medaljoni tempeha u umaku od vrganja

Sastojci: 400 grama tempeha, 100 grama suhih vrganja, 100 grama poriluka, dvije žličice aru praha, sol, papar i ulje.

Priprema: Izrezati tempeh na kockice i popržiti na grillu. Suhe vrganje namakati sat vremena u hladnoj vodi. Poriluk izrezati na kolutiće i pirjati na malo ulja. Procijediti namočene vrganje i pirjati ih nekoliko minuta s porilukom, pa zaliti vodom u kojoj su se namakali. Dodati sol i papar te zgusnuti s aru prahom. Umak preliti po grilanom tempehu.

Dobar tek!

Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na Facebooku ovdje.

Izvor: Zeleni ponedjeljak.com

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!