Kim

kim-zacin5

Iz bogatstva indijskih začina, kao jednog od najvažnijih izdvajam u prvom članku Indijski kim, malu smeđu sjemenku posebne mistične arome.

Osim što dodan jelima daje specifičan indijski ukus, kim se u ayurvedskoj medicini koristi kao blagotvoran lijek za otklanjanje više tegoba.

KimVeć vam je vjerojatno poznato kako u paleti indijskih začina postoje blagi, slatki, kiselkasti ali i oni manje ili više ljuti začini. Mnogi od Vas su se sigurno i pitali kako Indijci koji jedu jako začinjenu hranu žive zdravo i vitalni su. Jedna od tajni leži i u kimu. Kako bi se ublažilo djelovanje ljućih začina na probavni sustav, u hranu se dodaje kim koji ih neutralizira.

Svakodnevnom upotrebom kima možete preventivno djelovati na zdravlje želuca i cijelog sustava probave. Ako se nalazite u skupini onih koji imaju smetnje probave, osjećate nadutost, grčeve i višak želučane kiseline, preporučam svakodnevno korištenje kima u prehrani.

Prije upotrebe kim se treba pržiti na ulju ili bez ulja.

Prženim kimom bez ulja možete začiniti jogurt, čaj ili ga jednostavno popiti s vodom. Što ga češće koristite, više ćete osjetiti njegove blagodati.

U indijskoj kuhinji kim se koristi kao začin uz sve vrste povrća.

Predložit ću vam jedan jednostavan recept na osnovu kojeg možete kombinirati razne vrste povrća.

Rajčica s krumpirom

Krumpir i rajčice se nasjeckaju na kockice.
Na ulju se poprže sjemenke kima. Kada potamne doda se krumpir i rajčica. Promiješa se i posoli te zatim dodaju i ostali začini po želji, (cury u prahu ili hrvatski začin Vegeta...) Kuha se uz stalno miješanje dok krumpir ne omekša.
Vjerujem da ćete uživati u ovom jednostavnom ali zdravom jelu.

Osim sjemenke kima, njegovo lišće se koristi sitno nasjeckano kao i peršinovo lišće.

 Prati nas na Viber Public Chatu!